Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović najavio je kako u ovoj državi od ponedjeljka na snagu stupaju nove restriktivne mjere koje će se odnositi na “narančastu” jadransku Hrvatsku, a EU digitalne COVID potvrde bit će kriterij za sudjelovanje na događajima. One će se odnositi na jadransku Hrvatsku prema NUTS regijama, dakle onaj dio koji je trenutačno u narančastom i gdje incidencija raste, piše Večernji list BiH.

Novo “normalno”

Objasnio je kako će na svim skupovima iznad 50 do 1000 ljudi EU digitalna COVID potvrda biti kriterij za ulazak na događaj. Što se tiče fešti i sajmova koji se održavaju diljem Jadrana, a na kojima se okuplja mnoštvo ljudi, Božinović je objasnio kako je poanta da se te fešte prijave i da lokalni stožer sa županijskim donese odluku mogu li to kontrolirati i hoće li to “pustiti”. Božinović je poručio kako im je u interesu da u Hrvatsku dođe što veći broj turista, ali i da stvore uvjete kako bi se oni osjećali sigurno i kako ne bi došlo do prevelikog širenja zaraze. Što se tiče turista, njih je znatno više nego prošle godine. Zbog pandemije brojni su prošle godine propustili ljetovanje pa ove godine, unatoč brojnim ograničenjima, nastoje bar koji dan otići na more. U Makarskoj su 19. srpnja boravila 11.592 gosta, što je za 40 posto više nego prošle godine. Prema pisanju makarska-danas.com, najbrojniji su Poljaci, zatim slijede Nijemci. Bosanci i Hercegovci su na trećem mjestu te ih je 890, što je dva i pol puta više nego lani. Hrvata je za 15 posto više. Mađari su pretekli Čehe na top 5 listi, a u odnosu na 2020. godinu dva i pol puta ih je više. Čeha je pak za 27 posto više. Slijede Slovenija, Slovačka, Švedska, Ukrajina te Austrija. Makarska rivijera godinama je omiljena turistima iz BiH kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti na Makarskoj rivijeri uglavnom su poluprazni. - Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte. Danas imamo Čehe i Poljake koji, zahvaljujući tome što su u EU, sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose. Sve bismo njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance - kazao je jedan ugostitelj za hercegovina.in. - Prije nekoliko dana došli su nam mladić i djevojka iz Poljske. Kada smo im dali ključeve, oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere - kazala je vlasnica apartmana za portal.

Nema tko raditi

Hrvatskoj nedostaje turista, ali i radnika u turizmu. Domaće radne snage nema, otišla je u druge sektore ili pak u inozemstvo. Prema onom što se traži u oglasima, uz koje obično stoji “hitno”, Hrvatskoj trenutačno najviše nedostaje sobarica, konobara i kuhara. Sve oči uprte su na radnu snagu iz susjedstva, prvenstveno BiH. Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se već sada u satima. A za bh. radnu snagu uvjeti su i više nego primamljivi. Naime, prosječna plaća sobarice je oko 1500 KM, konobara oko 1660, a kuhara 1800 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok