Delta-soj se i dalje širi svijetom, zbog njega obolijevaju i oni koji su se cijepili, a veliki je broj smrtnih ishoda kod onih koji se nisu cijepili.

Hoće li svemu doći kraj skoro? Hoće li bolnice opet biti pune jako bolesnih pacijenta i hoće li biti gore nego prošle godine? Evo što o tome misle stručnjaci.

DELTA-SOJ SE BRŽE ŠIRI I BOLNICE BI MOGLE BITI PUNE

Prošlog je mjeseca dr. Anthony Fauci, savjetnik američkog predsjednika i šef Nacionalnog instituta za alergije i infekcije izjavio u intervju kako osobe koje nisu cijepljene jesu u velikoj opasnosti. Čak i ako ste cijepljenja, rizik postoji, ali simptomi mogu biti blaži.

Virus s kojim se borimo je drugačiji od onog s kojim smo se borili prije nekoliko mjeseci i s tom se činjenicom moramo pomiriti, rekao je Fauci.

Dodaje kako se radi o puno otpornijoj varijanti koja se lakše prenosi pa čak i kod osoba koje su cijepljene, iako su zaštićene od težih oblika bolesti i dalje ju mogu prenijeti i zaraziti se virusom.

Dr. Gregory Poland, direktor centa za istraživanje cjepiva na klinici Mayo se sa svojim timom bavio pitanjem kakav je odgovor na cjepivo kod odraslih i djece. Vjeruje kako će se bolnice puniti bolesnim ljudima i da će se Delta varijanta širiti nekontrolirano dok se većina ljudi ne cijepi.

KOLIKO VARIJANTI VIRUSA POSTOJI I DOLAZE LI NOVE?

Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako za sada postoji 17 sojeva koji cirkuliraju svijetom, a tu je uključen i onaj novi za kojeg možda niste čuli: Mu. Poland i tim su počeli s prikupljanjem podataka o njima i naglašava da nije važno fokusirati se na varijante već na to da je potrebno cijepiti se kako bi se virusu stalo na kraj. „Trenutna cjepiva štite od ozbiljne bolesti, smrti i hospitalizacije od svih poznatih varijanti“, dodaje Poland.

KOLIKO JE OPASNA DELTA VARIJANTA?

Kako smo već naveli, radi se o mutaciji SARS-CoV-2 virusa koja se puno brže širi i zaraznija je te je trenutno dominantna. Stručnjaci smatraju da se radi o varijanti koja je zabrinjavajuća upravo radi činjenice da je tako agresivna, a do sad se sigurno radi i najzaraznijem soju virusa. Isto tako ona doprinosi bržem i širem širenju virusa, posebno kod necijepljenih osoba.

To uključuje i djecu. Marc Lipsitch, epidemiolog smatra da se može očekivati porast broja zaraženih sad kad su se djeca vratila u škole. "Sve upućuje na to, a posebno činjenica da ovaj soj ne štedi djecu i tako se primjećuje porast broja zaraženih u svim dobnim skupinama“, pojašnjava.

KOJA SU CJEPIVA DOSTUPNA I TKO TREBA TREĆU DOZU?

Trenutno su dostupna tri cjepiva: Pfizer, Moderna i Johnson I Johnson, a djeca od 12-18 godina bi se trebala cijepiti Pfizerom.

Dr. Stuart Ray i dr. Robert Bollinger, sa sveučilišta Johns Hopkins su pojasnili kako sva cjepiva štite od delta soja. Naravno, tu su i slučajevi gdje je zaražena osoba cijepljena, ali se ne događaju ozbiljni ishodi. Osobe koje imaju slab imunitet se moraju posavjetovati s liječnikom o trećem cjepivu, što je i treća doza za Pfizer i Modernu. Dr. Melanie Swift, s Mayo klinike pojašnjava kako osobe s oslabljenim imunitetom trebaju treću dozu.

KAKO OSTATI SIGURAN?

Ako je pratiti savjete svih stručnjaka, važno se cijepiti kako bi se pandemiji stalo na kraj. Nosite maske, izbjegavajte gužve, perite ruke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok