Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo RH dr. Andrija štampar zabrinjava pojačano širenje koronavirusa.

Drastično rastu koronabrojke - svaki tjedan nekoliko stotina novozaraženih više. Budući da je vrijeme viroza, pa i prvih slučajeva gripe - pitanje je kako prepoznati simptome Covida.

Rastu brojke zaraženih koronavirusom, a zabilježeni su i slučajevi gripe. Miješaju se i simptomi različitih viroza. Liječnici upozoravaju - testirati se trebaju svi, i cijepljeni i oni koji su covid preboljeli, javlja RTL.

"Mi ne možemo biti sigurni da nešto nije korona. Još uvijek su osnovni simptomi povišena temepratura, kašalj, otežano disanje, poremećaj okusa i mirisa ali u praksi smo primjetili da i blage kliničke slike koje možda i nisu u skladu s ovim klasičnim simptomima na koncu ispadu pozitivni na kovid", rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine.

U proteklih tjedan dana među novooboljelima u RH gotovo 83 % nije cijepljeno, 14 % primilo je obje doze cjepiva, a njih nešto manje od 3% cijepljeno je samo prvom dozom.

"Cijepljeni i kada se razbole imaju puno puno blaže simptome, blaga hunjavica, šmrcanje i blaga temperatura. Necijepljeni imaju težu kliničku sliku i velika većina završi hospitalizirano", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Prvo imamo nepridržavanje mjera. Drugo je imamo sad puni infektivnije sojeve pogotovo ovaj delta soj koji je gotovo duplo infektivniji nego originalni korona virus. i Ono najvažnije nedovoljna procijepljenost u populaciji", rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljeno je 52 % odraslog stanovništa, a struka upozorava - to nije dovoljno za mirnu jesen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok