Imunolog Luka Čičin-Šain gostovao je u subotnjem Dnevniku Nove TV gdje je pričao o novom poboljšanom cjepivu protiv korone, u čijim istraživanjima i on sudjeluje.

U Hrvatskoj se trenutno cijepilo malo više od 50 posto odraslog stanovništva s dvije doze. Nova, poboljšana cjepiva na kojima se trenutačno radi mogli bismo imati već za nekoliko mjeseci, rekao je imunolog.

Bez obzira na to što smo do sada imali nekoliko različitih sojeva koji su dominirali i širili se među populacijom poput britanskog, južnoafričkog, sada delta soja - cjepivo protiv koronavirusa i dalje je isto, dakle prilagođeno onom prvom wuhanskom soju kojeg praktički više nema.

''Virus iz Wuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike. Razlika je u proteinu šiljka, a to je ono što naša protutijela prepoznaju kada se cijepimo, su se promijenili tek u nekoliko aminokiselina od tisuću aminokiselina koje tvore ovaj protein. Protutijela koja se stvaraju nakon cijepljenja, koje prepoznaju te sojeve, mogu blokirati ulaz u stanice i jednog i drugog soja'', pojasnio je virusni imunolog Luka Čičin-Šain. Dodao je da laboratoriji diljem svijeta rade na modificiranju cjepiva. ''Već se testiraju cjepiva koja imaju šiljak delta-soja, umjesto wuhanskog'', istaknuo je.

"Mi smo vidjeli da kod nas to vrlo dobro funkcionira kod životinja, da vidimo dugotrajniju zaštitu, ali mi još nismo došli do toga da tražimo od regulacijskih agencija da krenemo s eksperimentima na ljudima. No kod drugih sigurno ima već kliničkih ispitivanja na ljudima. Realno je za očekivati da će nove formulacije cjepiva biti na tržištu koncem ove godine ili početkom iduće'', istaknuo je, ali naglasio da još nije poznato koliko će cjepiva štititi od nadolazećih sojeva.

Rekao je da neće biti jedinstvenog cjepiva, već više vrsta. ''Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti šiljka, kao u cjepivima protiv gripe'', usporedio je.

Neki ljudi provjeravaju razinu antitijela da vide koliko su zaštićena. Koliko je to dobar pokazatelj?

''To je grubi pokazatelj. Nije idealan jer postoje slučajevi gdje netko može imati visoku razinu protutijela, ali da nisu super-efikasna, i obrnuto. Ako imate visoku količinu protutijela, vjerojatno znači da vam treća doza nije potrebna'', smatra imunolog.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u