Protiv ovog virusa još uvijek ne postoji ni lijek ni cjepivo, a stručnjaci kažu da bi se međunarodne zdravstvene ustanove trebale organizirati i pripremiti na vrijeme.

Virus Nipa, koji je mnogo smrtonosniji od koronavirusa i ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati neku od sljedećih pandemija u svijetu, upozorila je ugledna britanska znanstvenica Sara Gilbert, koja je bila uključena u pravljenje cjepiva protiv koronavirusa AstraZeneca.

Protiv ovog virusa još uvijek ne postoji ni lijek ni cjepivo, a domaći stručnjaci kažu da bi se međunarodne zdravstvene ustanove trebalo organizirati i pripremiti na vrijeme, jer realna opasnost od nove, pa i još gore pandemije, svakako postoji!

Nipa virus može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su i oticanje mozga i koma, istaknula je, Sara Gilbert, a prenosi britanski The Sun.

- Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po cijelom svijetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo s delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa Nipa, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus s 50 posto smrtnosti - istaknula je ona i dodala da njen tim prikuplja novac za razvoj cjepiva ne samo protiv već poznatih bolesti, već i onih koje će se tek pojaviti.

- U pandemiji smo naučili da možemo brže i bolje. Želimo primjeniti te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe cjepiva protiv patogena za koje već znamo, jer što će se dogoditi ako odjednom dođe do velike epidemije Nipe koja se počela širiti svijetom. Godinama smo znali za opasnost, a cjepivo smo počeli praviti prije pet godina. Taj posao još nije završen - navela je Gilbertova.

Inače, ovaj virus je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) stavila na vrh liste virusa koji bi u budućnosti mogli izazvati pandemije. Ovog rujna 12-godišnji dječak umro je od Nipe u indijskoj državi Kerala.

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže za Kurir da je ovaj virus prvi put dokazan 1999. u Maleziji. Smrtnost se u toj epidemiji, kako kaže, kretala od 40 do 70 posto što je mnogo veći letalitet u odnosu na druge viruse.

- To je virusna infekcija, prije svega, centralnog živčanog sistema. Uslijed virusa može doći do poremećaja svijesti, upale mozga, kome, a u velikom broju slučaja i do smrtnog ishoda - objašnjava, prenosi Oslobođenje.

Nipa virus se, kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prenosi direktnijim kontaktom sa zaraženim životinjama, poput slijepih miševa ili svinja, zatim konzumiranje kontaminirane hrane, ali i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, a Delić kaže da bi svakako bilo problematično da virus mutira tako da se lakše prenosi s čovjeka na čovjeka:

- Virusi stalno mutiraju i mijenjaju se, pa, prema tome, i ovaj virus može da doživi neku mutaciju koja će mu omogućiti lakši prenos i to bi zaista moglo da dovede do velikih problema. Realna opasnost zaista postoji i naučnici treba da razmišljaju o blagovremenoj pripremi cjepiva i izradi antivirusnih lijekova kako se ne bi našli u istom problemu kao što je bilo s koronavirusom, piše Kurir.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok