Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan smatra da bogatie nacije moraju zaustaviti pohlepu za cijepljenjem ako žele okončanje pandemije.

Pozvala je na "vaccine equity" odnosno podjednaku raspodjelu cjepiva i dostavu medicinskih aparata i uređaja siromašnijim zemljama kako bi se spriječilo širenje koronavirusa koji uzrokuje Covid-19 i njegova kontinuirana mutacija.

Cjepiva su učinkovita, ali ne 100 posto

"Cijepljenje je samo jedno sredstvo, ali to nije univerzalno rješenje. Cjepiva su vrlo učinkovita protiv zaštite od teškog i kompliciranog toka bolesti. Međutim, cjepiva ne štite 100 posto od infekcije", navela je.

Iako je izbijanje infekcija kod cijepljenih i dalje rijetko, cijepljenje ne znači da osoba ne može prenijeti virus nekoj drugoj osobi s većim rizikom.

"Još uvijek imate zemlje s visokom stopom cijepljenja, u kojima su stope zaraze u porastu, a što su stope prenošenja infekcije veće, veća je i opasnost da generirate nove varijante, koje se onda vraćaju i ponovo inficiraju ljude, čak i ako su cijepljeni. Zaista postoji jak znanstveni argument za nastavak primjene mjera protiv korone, dok svi u svijetu ne steknu zaštitu", dodala je.

Nema kraja pandemiji bez jednake dostupnosti cjepiva

Swaminathan, također stručnjakinja za HIV i tuberkulozu, kaže da je koronavirus najbolje pokazao dimenzije globalne nejednakosti i doveo do onoga što se naziva pandemijom na dva kolosjeka.

"Postoji jedan dio svijeta u kojem je cijepljen veliki broj ljudi. Život kao da se vraća u normalu. Nažalost, pola svijeta još uvijek nema pristup cjepivima. Manje od 2 posto ljudi na afričkom kontinentu je potpuno cijepljeno, a njihov život je daleko od normalnog", istaknula je.

Priprema za sljedeću pandemiju

Swaminathan je pozvala međunarodnu zajednicu da investira sredstva u pripreme za buduću pandemiju kako bi se izbjegle razorne posljedice koje je svijet vidio u posljednjih 20 mjeseci.

"Svijet ponovno mora razmišljati o spremnosti na pandemiju", rekla je vodeća znanstvenica UN-a, dodajući da postoji nekoliko pitanja kojima se međunarodna zajednica treba pozabaviti.

"Kako se doista pripremiti u cilju sprečavanja naredne pandemije? I ako to nije sasvim moguće, kako je otkriti na vrijeme i u ranoj fazi? I kako na nju odgovoriti?"

Također, istaknula je da će planovi prevencije zahtijevati financiranje i biti postavljeni na globalnoj razini na način koji će omogućiti dijeljenje podataka diljem svijeta.

Kakvo je trenutno stanje pandemije na globalnoj razini?

Neke nacije poput Kanade, Kine, Danske i Portugala, kako navodi Swaminathan, imaju 75 posto ili više stanovnika koji su u potpunosti cijepljeni. Druge zemlje, poput Nigerije, Etiopije, Sirije i Afganistana imaju manje od 5 posto cijepljenih.

Prema podacima New York Timesa, oko 49,7 posto svjetske populacije primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila novu mutaciju Covida-19 posebnim razlogom za zabrinutost otkako se vrlo zarazna delta varijanta pojavila prošlog proljeća. Međutim, takozvana delta plus varijanta zabrinula je liječnike u Izraelu i Japanu.

Brojne bogate zemlje s relativno visokim stopama vakcicijepljenja nacije već su ukinule ograničenja povezana s pandemijom, u nekim slučajevima unatoč povećanju broja zaraženih - poput Velike Britanije koja je pretežno ukinula obavezno nošenje maski na javnim mjestima. Danska, u kojoj je 76 posto stanovništva potpuno cijepljeno, povukla je gotovo sve mjere za suzbijanje Covida-19.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u