Danska će poslati do 300 zatvorenika koji trebaju biti deportirani u zatvor na Kosovu i zauzvrat financijski pomoći razvoju zelene energije u toj zemlji, rekla je u četvrtak kosovska ministrica pravosuđa.

Dogovor, kojim se želi ublažiti pritisak na danski zatvorski sustav, izaziva dvojbe u pogledu tretmana zatvorenika. Danska vlada tvrdi da će biti jednako tretirani kao i u Danskoj.

To je dio planova koje je ovaj tjedan predstavila danska vlada, a koji predviđaju ulaganje više novca u zatvorski sustav kako bi se ublažio problem odljeva zaposlenika i najvećeg broja zatvorenika od 1950-ih, dijelom zbog jačanja nasilja bandi.

Tristo kosovskih zatvorskih ćelija namijenjeno je osuđenim kriminalcima koji potječu iz zemalja koje nisu članice EU-a, a koji trebaju biti deportirani iz Danske nakon odsluženja kazni.

Kazne će služiti u Gnjilanu na istoku Kosova, rekla je kosovska ministrica pravosuđa Albulena Haxhiu, naglasivši da zatvorenici nisu visokorizični.

Dogovor, koji još mora odobriti kosovski parlament, predviđa da će Kosovo dobiti 210 milijuna eura za kapitalna ulaganja, ponajprije u obnovljive izvore energije.

Desetogodišnji ugovor bit će potpisan idući tjedan, rekla je ministrica.

Danski ministar pravosuđa Nick Hekkerup rekao je kako je uvjeren da će ljudska prava zatvorenika biti poštovana u skladu s međunarodnim standardima.

"Vrijedit će posve jednaka pravila kakva vrijede u zatvorima u Danskoj", rekao je za danske medije.

Kosovo u ovome trenutku ima 1642 zatvorenika u 11 zatvora i pritvornih centara koji mogu primiti oko 2400 ljudi. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok