Panel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučio je u petak uporabu dvaju lijekova – farmaceutske tvrtke Eli Lilly te tvrtki GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology – dodajući nove opcije za liječenje pacijenata s COVID-19 dok se omikron varijanta korona virusa brzo širi.

Podaci WHO-a pokazuju da je omikron, koji izbjegava zaštitu što je pružaju mnoga cjepiva i terapije, identificiran u 149 zemalja. Brzo zamjenjuje deltu kao dominantnu varijantu u nekoliko država, prisiljavajući vlade i znanstvenike da pojačaju obranu testiranjem, cijepljenjem i terapijama.

Povjerenstvo je u četvrtak snažno preporučilo Lillyjev baricitinib, koji se prodaje pod robnom markom Olumiant, za pacijente s teškim oblikom COVID-19 u kombinaciji s kortikosteroidima, dok je uvjetno podržala terapiju antitijelima GSK-Vir za lakše pacijente s najvećim rizikom od hospitalizacije.

Do sada je terapija monoklonskim antitijelima GSK-Vir jedina pokazala učinkovitost protiv omikrona u laboratorijskim testovima, dok su slični tretmani Eli Lilly and Co i Regeneron Pharmaceuticals nudili nižu zaštitu u takvim testovima.

Stručnjaci WHO-a napomenuli su da je učinkovitost liječenja monoklonskim antitijelima – spojeva proizvedenih u laboratoriju koji oponašaju prirodnu obranu tijela – protiv novih varijanti kao što je omikron još uvijek neizvjesna, i rekli su da će smjernice za ovu klasu lijekova biti ažurirane kada budu dostupni dodatni podaci, izvještava Reuters.

Smjernice WHO-a, objavljene u British Medical Journalu, također navode da dokazi pokazuju da baricitinib poboljšava stopu preživljavanja i smanjuje potrebu za respiratorom, bez uočenog povećanja štetnih učinaka.

Francuska medicinska dobrotvorna organizacija Liječnici bez granica (MSF) pozdravila je smjernice agencije Ujedinjenih naroda i rekla da baricitinib može biti potencijalna alternativa trenutnim tretmanima monoklonskim antitijelima koje preporučuje WHO, a koji i dalje nedostaju mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

MSF je također rekao da vlade moraju poduzeti korake kako bi osigurale da monopoli nad patentima ne sprječavaju pristup liječenju. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok