Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini, rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

"Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica", rekao je Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, na nacionalnom teletonu u petak.

Lubviskij je rekao da se u centru Zagreba u četvrtak navečer srušila bespilotna letjelica te da hrvatske specijalne službe istražuju ovaj incident u suradnji s ukrajinskim ministarstvom obrane, glavnim stožerom ukrajinskih oružanih snaga i ministarstvom vanjskih poslova.

"Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident kako bismo shvatili o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu", rekao je Lubkivskij.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok