Dejan Kovač, hrvatski ekonomist objavio je iscrpnu analizu prema kojoj je s prostora bivše države u Njemačku, do danas, otišlo više od dva milijuna ljudi.

- Prema procjenama blizu 2 milijuna osoba od ukupnih 20 milijuna migranata u Njemačku, su osobe s prostora ex-Yuge. Podaci prikazani su u stvarnosti dosta veći, a ono što više treba brinuti ove zemlje je uzlazni trend dolazaka u Njemačku.
Problem točnosti podataka je višestruk, tako da ove oscilacije od godine do godine ovise o više faktora. U svakom slučaju ima nas i više, nikako manje. Trenutno pokušavam prikupiti podatke iz više baza. Za Srbiju iz najtočnije baze nemam podatke do 2000. tak da bolje staviti 0 nego špekulacije u ovoj fazi - navodi Kovač.

Znači oko 10 posto migrantske populacije u Njemačkoj čine žitelji s prostora nekdašnje države.

Osnovno pitanje je zašto su brojevi niži od stvarnih?

- Prvo je što želimo mjeriti. Ako želimo mjeriti broj osoba s podrijetlom iz određene države, slobodno "nabacite" gore još od 100 000 do 300 000 osoba od države do države.

Problem mjerenja je stop naturalizacije ili broj osoba koja uzme njemačko državljanstvo ili ima dvojno državljanstvo, tako da se u dosta baza podataka možete drugačije izjasniti.

Drugi aspekt, su druga generacija migranata tj. djeca rođena u Njemačkoj, vrlo često imaju samo njemačko državljanstvo, tako kad analizirate kućanstva ponekad roditelji su jednog državljanstva, a djeca drugog.

Baš me zanima za kog se u kući navija kad su tekme?

Treći problem u mjerenju su osobe koje su radnici na kratkoročnim ugovorima, ispod jedne godine, i osobe koje su povratnici.

Povratnici su bili aktualni odmah poslije rata, ali pad poslije 2000. nije pad zbog povratnika, već je pad zbog naturalizacije tj. naši ljudi postali Njemci.

Povratnici od godine do godine postaju endemska vrsta, jer sa ulaskom u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada broj migranata s ovih prostora od 2015. je u porastu - istaknuo je Kovač.

Ovaj bivši predsjednički kandidat u RH poslao je i političku poruku. - Zahvalimo se na ovome, svim prijašnjim Vladama, a pogotovo Milanovićima, Kolindama, Vučićima, Plenkovićima, Dodikima, Izetbegovićima i njihovim mama i tatama - političkim i stvarnim.

Prvo ste raselili ljude s nacionalizmom i ratom, a onda ste još toliko raselili sa korupcijom. Hvala vam od srca! Samo kad svi odu, ne znam tko će vam dati za plaće... - zapitao se.