Njemački sud je u utorak osudio 101-godišnjaka na pet godina zatvora zbog pomaganja i poticanja ubojstva tisuća zatvorenika u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen tijekom Drugog svjetskog rata, piše njemačka agencija dpa.

Optuženi je tijekom cijelog suđenja u Brandeburgu, zapadno od Berlina, poricao da je bio čuvar u logoru. Tužiteljstvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja, koji odgovaraju optuženom, a pripadaju jednom čuvaru paravojne nacističke organizacije SS (akronim od njem. Schutzstaffel: zaštitni odred).

Više od 200.000 ljudi bilo je zatočeno u koncentracijskom logoru blizu Berlina od ljeta 1936. godine, kada je sagrađen, do kraja Drugog svjetskog rata 1945. Među zatočenicima su se nalazili politički protivnici nacističkog režima i pripadnici manjinskih skupina Židova i Roma, koje su nacisti progonili.

Deseci tisuća zatvorenika umrli su od gladi, bolesti, prisilnog rada i medicinskih eksperimenata, u sklopu sustavnog plana istrebljenja. Optuženik je zbog svoje starosti suđenju mogao prisustvovati samo na ograničeno vrijeme, odnosno otprilike dva i pol sata svakog dana. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok