Hoće li se cijene zaokruživati na više - samo je jedno od pitanja koje se postavlja u Hrvatskoj na putu skore zamjene kune eurom. Službena odluka o uvođenju nove valute očekuje se za dva tjedna. Proces je vrlo složen. Slijedi još mnogo operativno-tehničkog posla, javlja HRT.

Županije, gradove i općine, sve bolnice, škole, vrtiće, javne ustanove i trgovačka društva - čeka zahtjevan posao uvođenja eura.

- Proračun i projekcije proračuna bit će iskazane u eurima, a isto tako u vrlo bliskoj budućnosti svi ovi računi, sve što radimo, morat će imati dvojno iskazivanje – napominje Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Od obračuna plaća, prihoda i troškova lokalne uprave do poslovanja s građanima - sve mora biti iskazano u obje valute već od rujna, a od 1. siječnja spremno za korištenje eura kao sredstva plaćanja.

- Da će biti sve idealno - neće, nama je trebalo nekoliko godina da uvedemo riznicu, ali jasno je da ovaj termin od 1.1. jasan, kod njega stojimo, dobro je da imamo nekoliko dana nakon toga još plaćanje u kunama – smatra Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Iako se sve detaljno priprema, moguće je da će na svim razinama, pa tako i u lokalnoj samoupravi biti poteškoća koje je teško predvidjeti, kaže ministar financija Zdravko Marić.

- Da će biti određenih situacija koje možda nismo predvidjeli, možda negdje gdje niste mislili da će biti mali problemčić, pa postane veliki i obrnuto, to ćemo sve vidjeti i na to moramo biti spremni, nije to mala promjena i zato i jesmo te neke osigurače stavili u funkciju, 1.1. kad stupi na snagu euro, još uvijek ćemo dva tjedna moći plaćati u kunama, napominje ministar.

Svi se na vrijeme moraju opskrbiti kovanicama i novčanicama, a nadograditi treba i informatičke sustave.

- Ono što je najvažnije kad govorimo o troškovima, da građani su tu zaštićeni, dakle ako govorimo o nekom trošku bilo države središnje ili lokalne, ili financijskih institucija, to ide na njihov teret, građani bi bili de facto, bez ikakvog troška uvođenja eura – objašnjava ministar financija.

Iako trenutačna inflacija, kaže ministar Marić, nema veze s uvođenjem eura, razumije zabrinutost građana da će zbog zaokruživanja cijena sve još više poskupjeti. Dvojno iskazivanje cijena koje će početi u rujnu, a trajati do kraja iduće godine, trebalo bi pomoći da neopravdanih poskupljenja bude što manje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok