Pojedine benzinske postaje diljem Hrvatske ostale su usred turističke sezone zbog visokih cijena naftnih derivata bez određenih goriva, javlja 24sata. Riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina.

Vlada je, podsjećamo, jutros imala telefonsku sjednicu oko najavljenog drastičnog rasta cijena jer bi u utorak isteknula Vladina odluka o zamrzavanju cijena.

"Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana", naveli su danas iz Vlade.

Napomenuli su kako je cilj Vlade očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone. "Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana", navodi se u priopćenju. To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri. I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

Mali trgovaci nisu zadovoljni

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac razočaran je uredbom Vlade po kojoj se cijene goriva zadržavaju na dosadašnjoj razini, kazavši da će mali trgovci početi zatvarati benzinske postaje, a spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama. "Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere, rekao je Miljavac za Hinu, dodavši kako uskoro na njihovim postajama neće biti goriva, odnosno kako se kod nekih distributera već osjeća manjak.

"Počet ćemo zatvarati benzinske postaje, jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne", kaže Miljavac istaknuvši, međutim, da će tražiti pojašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za najnoviju odluku Vlade. Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa. Ukazao je i na skup prijevoz goriva do njihovih postaja, na troškove osoblja i amortizacije objekata. "Cisterna dizela stoji nas oko 420 tisuća kuna, gotovo 50 posto više nego prije godinu dana. Ti su troškovi neizdrživi, moramo imati novac da to platimo, a nemamo ga, mnogi danas ne prihvaćaju ni avans", naglasio je Miljavac, rekavši i da je njegova branša trenutno najneprofitabilnija branša u Hrvatskoj.

"Ako nas žele spasiti, država bi nam trebala prodavati gorivo iz rezervi i to po nižim cijenama. Današnja uredba donijet će mnogo problema, mnogi od nas neće imati goriva", zaključio je čelni čovjek Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Filipović: Ina će podmetnuti leđa za male distributere

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u ponedjeljak da se sljedeća dva tjedna ograničava veleprodajna cijena kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata, a u najvećoj mjeri Ina, podnijeli teret u odnosu na mala poduzeća, za koja je naveo da su prošlih godina dobro poslovala.

Kao novinu u današnjoj odluci Vlade istaknuo je da će se na sljedeća dva tjedna ograničiti i veleprodajna cijena kako najveći igrači na tržištu naftnih derivata podnijeli teret u odnosu na male distributere.

"S malim smo distributerima bili u kontinuiranoj komunikaciji, u protekla dva tjedna Ina im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe. Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi", naveo je ministar, dodavši da će to u sljedeća dva tjedna Ina u najvećoj mjeri preuzeti na svoja leđa, odnosno da im neće povećavati cijenu, a kako bi oni mogli lakše funkcionirati.

Otkrio je da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40 poslovnih subjekata, a da su ti poslovni subjekti u 2021. godini ostvarili ukupan prihod od prodaje od skoro 3,5 milijarde kuna, te 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno su poslovali i u 2020. godini, tvrdi ministar. Kaže kako sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku, jer se nalazimo u delikatnoj situaciji. Po njemu, bez intervencije Vlade cijena dizela bila bi preko 16 kuna. Upitan što je premijer mislio kada je spominjao porezne škare za profitere, Filipović je rekao da Vlada razmišlja o svim opcijama, da prati situaciju te kada procijeni da će reagirati u interesu građana i gospodarstva.

Na pitanje jesu li se mali distributeri neopravdano žalili, naglasio je da se išlo na ograničavanje veleprodajnih cijena, da je svima teško, te da je ovo situacija na koju mali distributeri nisu navikli, jer su prošlih godina poslovali uspješno. "Ova prošla dva tjedna i naredna dva tjedna sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju", naglasio je ministar. (Hina)