Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, objavila je u petak japanska javna televizija NHK.

Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu, te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

- Takav barbarski čin ne može se tolerirati, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Fotografija koju je objavila agencija Kyodo prikazuje Abea kako leži na leđima na ulici uz zaštitnu ogradu, s krvlju na bijeloj košulji. Ljudi su se okupili oko njega, a jedan mu je masirao srce.

- Čuo se glasan pucanj, a zatim dim, rekao je poduzetnik Makoto Ichikawa, koji se nalazio na mjestu događaja, dodavši da je oružje bilo veličine televizijske kamere.

- Prvi pucanj, nitko nije znao što se događa, no nakon drugog pucnja, specijalna policija ga je oborila, dodao je Ichikawa.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat.

Dužnosnik vatrogasaca je ranije rekao da se činilo da je Abe doživio zastoj srca kada je helikopterom prevezen u bolnicu.

Objavljen identitet napadača, radi se o bivšem marincu

Japanski mediji javljaju da je osumnjičeni za napad na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea tijekom predizbornog govora 41-godišnji Tetsuya Yamagami iz Nare, grada u kojem se napad i dogodio.

Fuji TV izvijestila je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice.

Uhićen je zbog pokušaja ubojstva. (HRT)

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok