Prije dvije godine prognostičari u Ujedinjenom Kraljevstvu proveli su eksperiment, odnosno istražili su kako bi njihove prognoze mogle izgledati 2050. godine?

Klimatska kriza dovodi do ekstremnih vremenskih uvjeta u cijelom svijetu, a temperature na sjevernim geografskim širinama posebno su osjetljive na te promjene. Stoga su meteorolozi iz UK Met Officea, službene agencije za vremensku prognozu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ljeto 2020. godine istražili dugoročne klimatske modele kako bi saznali kakve će temperature prognozirati za otprilike tri desetljeća.

“Ovo nije stvarna vremenska prognoza već primjeri vjerojatne prognoze na temelju klimatskih projekcija”, pisalo je na grafici Met Officea. Međutim, u ponedjeljak i utorak, “vjerojatno” postaje stvarnost, 28 godina ranije, piše CNN.

Atmosferski znanstvenik sa Sveučilišta Columbia u New Yorku Simon Lee primijetio je zapanjujuću sličnost između prognoze za 2050. godinu i prognoze za početak sljedećeg tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Današnja prognoza za utorak šokantno je identična za velike dijelove zemlje”, napisao je na Twitteru, dodajući u kasnijoj objavi kako ono što dolazi u utorak daje uvid u budućnost.

Prvi put u povijesti izdano crveno upozorenje za vrućinu

Za 30 godina ova će se prognoza činiti prilično uobičajenom. Predviđa se da će početkom sljedećeg tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu temperature biti 10 do 15 stupnjeva više od uobičajenih. Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stupnjeva Celzijevih, što je meteorologe potaknulo da prvi put u povijesti izdaju “crveno” upozorenje za vrućinu. Najveća temperatura ikada izmjerena bila je 38.7 stupnjeva Celzijevih u Botaničkom vrtu u Cambridgeu 2019. godine.

“Klimatske promjene već su utjecale na mogućnost ekstremnih temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu. Šansa za prekoračenje 40 stupnjeva brzo raste, rekao je znanstvenik za klimatske atribucije Met Officea Nikos Christidis.