Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je nemoguće odsjeći Rusiju od ostatka svijeta te da sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje neće vratiti kazaljku na satu unatrag, kada je posrijedi razvoj Rusije.

Otkako je Rusija 24. veljače poslala trupe na Ukrajinu, tu je zemlju pogodio niz zapadnih sankcija, čija je svrha izolirati je od globalne ekonomije. Sankcije su Rusiji uskratile pristup raznoj robi, među ostalim elektronici, poluvodičima i dijelovima za izradu zrakoplova.

“Nije samo riječ o restrikcijama i sankcijama, već se protiv naše zemlje namjerno koristi i gotovo potpuno onemogućenje pristupa visokotehnološkim stranim proizvodima“, rekao je predsjednik Putin obraćajući se putem videokonferencije predstavnicima vlade.

“Jasno je da je ovo velik izazov za našu zemlju, ali mi nećemo odustati niti ćemo dopustiti da se dogodi opće rasulo, kako nam predviđaju neki ‘dobronamjernici’. I nećemo se vratiti više desetljeća natrag, zasigurno nećemo“, rekao je.

Putin je rekao i da će Rusija morati razviti vlastitu domaću tehnologiju, kao i tehnološke tvrtke.

Ministar financija Anton Silvanov je kazao da prioritet predstavlja pružanje potpore ruskome tehnološkom sektoru, no i da bi svaka rublja državne potpore trebala biti popraćena s najmanje tri rublje privatnih ulaganja. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok