Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je za više od 50 zemalja svijeta proglasila epidemiju majmunskih boginja "izvanrednom situacijom od međunarodnog značaja". Proglašenje izvanrednog stanja najviša je razina upozorenja WHO-a kada su posrijedi zdravstvene prijetnje u svijetu, no nema neposrednih posljedica.

Svrha je upozoriti i potaknuti vlade da poduzmu određene mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo. Članovi stručne skupine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bili su podijeljeni oko toga predstavlja li epidemija majmunskih boginja izvanrednu globalnu zdravstvenu situaciju.

Kakva je situacija s tom bolešću u Hrvatskoj, objasnila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović.

"Trenutno imamo 10 potvrđenih slučajeva, jedan dio je povezan s putovanjima, a drugi dio je utvrđen u zemlji. Slično je kao u drugim državama. Mlađi su ljudi, u dobi između 30 i 50 godina - blagih kliničkih slika i bez potrebe za bolničkim liječenjem" , kazala je za Dnevnik.hr Petrović.

"Može se zaraziti grljenjem, ljubljenjenjem, maženjem, hranjenjem djeteta ako je osoba koja ga hrani zaražena. Može se i zaraziti ako ima duži kontakt licem u lice na udaljenosti manjoj od jednog metra", ističe Petrović.

Neka djeca su se, kaže, zarazila u kućanstvu - dijeljenjem posteljine, ručnika, priborom za jelo i slično.

Inače, savjetodavni odbor, koji se sastao u četvrtak, savjetuje glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, odgovornog za donošenje konačne odluke o tomu treba li proglasiti globalnu zdravstvenu krizu. Ghebreyesus je novinarima rekao da je bio primoran posredovati kako bi razriješio neslaganje članova stručnog odbora o tomu treba li epidemiju majmunskih boginja proglasiti globalnom zdravstvenom krizom.

Kazao je da je devet članova odbora bilo protiv, a šest za.

"Premda proglašavam izvanrednu javnozdravstvenu situaciju od međunarodnog značaja, moram istaknuti da se trenutačno radi o epidemiji koja je proširena uglavnom među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima sklonim većem broju seksualnih partnera", rekao je čelnik WHO-a.

"To znači da je riječ o epidemiji koja se može zaustaviti primjenom prave strategije u određenim skupinama", dodao je.

I ranije je Tedros uvijek slijedio preporuke odbora, no ovaj je put iz mjera opreza odlučio proglasiti najviši stupanj uzbune, premda je većina članova odbora glasala protiv.