Njemački ugostitelji i hotelijeri su u srpnju po prvi put ostvarili promet na razini razdoblja prije pandemije koronavirusa ali se oporavak velikim dijelom temelji na višim cijenama usluga, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u petak.

„Nominalni utržak u srpnju je bio za 0,1 posto veći nego u posljednjem mjesecu prije pandemije, veljači 2020.“, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

No, kako je nadalje priopćeno, porast utrška se prije svega temelji na porastu cijena ugostiteljskih i hotelijerskih usluga.

„Ako se u obzir uzme količina prometa očišćena od utjecaja porasta cijena, onda bilježimo 10,1 posto manje prometa nego u veljači 2020.“, stoji u priopćenju.

Prvo polugodište 2022. prometom još uvijek za prvim polugodištem 2019. zaostaje za 22,1 posto.

Njemačka udruga ugostitelja (DEHOGA) upozorila je na to da kompletni ugostiteljsko-hotelijerski sektor treću godinu zaredom trpi gubitke i to prije svega zbog naraslih troškova energenata, prehrambenih proizvoda i osoblja.

Ugostitelji istodobno strahuju od daljnjih gubitaka prometa zbog najavljenih mjera protiv širenja koronavirusa na jesen i zimu u Njemačkoj.

„Bilanca prvog polugodišta 2022. pokazuje da nam prijeti treća godina za redom u kojoj poslujemo s gubicima. Egzistencijski strahovi njemačkih ugostitelja nisu nestali“, rekao je predsjednik DEHOGA-e Guido Zoellick.

On je od njemačke vlade zatražio subvencije za pokrivanje poraslih troškova energije te ponovno smanjenje poreza na dodanu vrijednost za hranu u restoranima na sedam posto kao što je privremeno bio slučaj tijekom pandemije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok