Nova studija pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili polovinu volumena od 1931. godine.

Studija je također zabilježila da proces ne pokazuje znake usporavanja, a istraživači kažu da se povlačenje ledenjaka "ubrzava", piše Deutsche Welle.

Studija o 1400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Univerzitet ETH u Cirihu i Švicarski savezni institut za istraživanje šuma, snijega i krajolika u ponedjeljak su objavili svoja otkrića temeljena na topografskim promjenama ledenjaka od 1931. godine.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina do 2016., a od tada su se ledenjaci povukli za dodatnih 12 posto.

- Povlačenje ledenjaka se ubrzava. Pomno promatranje ovog fenomena i njegovih historijskih dimenzija je važno jer nam omogućuje odgovore kako ledenjaci reagiraju na promjenu klime - rekao je koautor studije Daniel Farinotti.

Njihova studija, objavljena u znanstvenom magazinu The Cryosphere, koristila je materijal iz arhive slika TerrA, koja pokriva oko 86 posto područja sa glečerima u Švicarskoj, analizirajući oko 21.700 fotografija snimljenih između 1916. i 1947. godine.

Nisu svi ledenjaci gubili led istom brzinom, rekli su istraživači. Nadmorska visina, količine krhotina na ledenjacima i spljoštenost njegovog najnižeg dijela i najosjetljivijeg na topljenje, utječu na brzine povlačenja.

Istraživači su također otkrili da su dva razdoblja, 1920-e i 1980-e, doživjela sporadičan rast mase ledenjaka, ali to je bilo beznačajno u odnosu na trend topljenja. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok