Ruski državni koncern Gazprom je u subotu objavio kako do daljnjega prekida isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveden kvar na jednoj od turbina za povećanje tlaka plina u plinovodu.

Europska unija je u ponedjeljak iznova okrivila Kremlj za smanjenje isporuke plina i okarakterizirala zatvaranja Sjevernog toka 1 na neodređeno vrijeme kao političku odluku i "oblik vođenja rata".

"Sjeverni tok 1 nije jedini plinovod iz Rusije prema Europi. Postoje dodatne mogućnosti isporuke plina", rekao je predstavnik Europske komisije. I proizvođač spomenute turbine Siemens je priopćio kako ne postoje tehnički razlozi za zaustavljanje protoka plina, prenosi Index.

Rusija optužuje Zapad

Službena Moskva je optužila Zapad i njegove sankcije prema Rusiji navela kao glavni razlog prekida isporuke plina preko Sjevernog toka 1.

"Mi smo svjedoci beskrajnih pokušaja da se odgovornost za ono što se događa prebaci na nas. Mi odbacujemo ove optužbe i ustrajemo na tome da krivnja da smo došli do ove situacije leži na Zapadu", rekao je glasnogovornik ruske vlade Dimitrij Peskov.

Neki analitičari procjenjuju da je najnoviji pritisak Moskve povezan s prošlotjednim izjavama nekih vodećih europskih političara, poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su spremnici plina popunjeni bolje od očekivanog, nakon čega je cijena plina pala.

Moody's objavio upozorenje

Agencija za kreditni rejting Moody's upozorila je da će potpuni prekid isporuke ruskog plina vjerojatno dovesti do teške recesije u Europi i daljnjeg povećanja ionako visoke inflacije.

Rečeno je da su najizloženije tvrtke u energetski intenzivnim sektorima kao što su kemijski, automobilski i proizvodni sektori. Dodaje se da će europska komunalna poduzeća također biti među najizloženijima uglavnom zbog svoje neizravne izloženosti višim cijenama plina i električne energije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok