Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 72 centa nego što je bila na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 86,87 dolara. Nakratko se bila spustila na samo 84,51 dolara, najnižu razinu od sredine siječnja.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 86 centi višoj cijeni, od 79,60 dolara, a nakratko se spustio na 77,21 dolara, najnižu razinu od 6. siječnja.

Početak trgovine obilježila su strahovanja da će podizanje kamatnih stopa u brojnim velikim potrošačima, uključujući SAD i eurozonu, izazvati recesiju i smanjiti potražnju za energentima.

"Sve više središnjih banaka prisiljeno je poduzimati izvanredne mjere, bez obzira na cijenu koju će gospodarstvo morati platiti, pa će potražnja stradati, što bi moglo uravnotežiti tržište nafte", objašnjava Craig Erlam iz Oandae.

Potporu cijenama pružio je i jaki dolar, čiji se indeks u ponedjeljak popeo na najvišu razinu u 20 godina, najavljujući slabiju kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Utjecaj jakog dolara na cijene nafte najizraženiji je unatrag više od godinu dana, pokazuju podaci Refinitiv Eikonu.

Nakon podneva cijene su se stabilizirale budući da su u prvi plan ponovo izbili poremećaji na tržištu nafte koje su izazvali rusko-ukrajinski rat i zapadne sankcije Rusiji. U EU uskoro stupa na snagu embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima.

U fokusu su i veliki proizvođači, koji će idućeg tjedna razgovarati o proizvodnoj politici. Na sastanku u rujnu Organizacija-zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su blago smanjiti proizvodnju, a ponovo će se okupiti 5. listopada.

OPEC+ trenutno proizvodi znatno manje no što je zacrtao, za čak 3,58 milijuna barela dnevno manje u kolovozu, prema podacima objavljenima prošlog tjedna.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 2,84 dolara, na 92,67 dolara. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok