Proteklo ljeto u Europi bilo je najtoplije u povijesti mjerenja i ekstremne suše sada su 20 puta izvjesnije, upozorava međunarodni istraživački tim koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta.

Suše koje se obično događaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrijavanja sada se očekuju jednom u 20 godina, upozorava tim.

Slično rekordno toplo vrijeme bilježi se i u Sjevernoj Americi i Kini.

Istraživanje je fokusirano na vlažnost tla. Proučavali su sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korijena, na dubini do metar, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.

Zbog temperature koja je viša 1,2 stupnja nego u predindustrijskoj eri, najmanje pet puta je vjerojatnije da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uvjetima, a čak 20 puta vjerojatnije da se to dogodi i u zoni korijena.

Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posljedica.

Kako temperatura ne bi nastavila nezadrživo rasti, a učestalost ekstremnih suša postala još veća, neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju plinova i fosilna goriva postepeno zamjenjivati obnovljivim izvorima energije, prenosi rts.rs.