Sve više bh. građana odlazi na rad u Njemačku. Kada se vide ponude tamošnjih kompanija, onda nije teško shvatiti zašto je to tako.

Ove kompanije nude unosne plaće za radnike od kojih se, s druge strane, često ne traži nikakvo iskustvo, pa čak ni poznavanje jezika.

Jedan od primjera je oglas koji je trenutno aktualan, u kojem se traže radnici koji bi radili na montaži solarnih panela u Njemačkoj.

Plaća koje nudi ide do 2.800 eura neto. Jasno je da se nijedna bh. kompanija ne može natjecati s takvim uvjetima, te zbog čega je našim tvrtkama gotovo pa nemoguće zadržati radnu snagu, piše Biznis.info.

Spomenuta njemačka tvrtka čak dolazi u BiH po radnike, što znači da je njihovo samo da se prijave za posao.

– Pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. Razgovor će se održati u Tuzli od 14. do 18. studenog. Prijaviti se mogu EU i NON EU državljani. Plaća: 2.400 – 2.800 eura (neto). Poznavanje njemačkog jezika poželjno, ali nije uvjet – navode iz ove kompanije.

Također, u oglasu se ne navodi ni da je za posao potrebno iskustvo.

Jasno je da će država BiH i domaći gospodarstvenici morati uraditi mnogo više na zaustavljanju odljeva radne snage ukoliko želimo zadržati radnike u BiH pored ovakvih ponuda iz inozemstva.