Oko 71 posto europskih potrošača promijenilo je svoje kupovne navike, kako bi "zadržali hranu" na svom stolu, usred krize troškova života, obavijestio je Bloomberg pozivajući se na istraživanje američke kompanije za istraživanje tržišta IRI.

Prema izvješću, "umor od inflacije" u europskoj regiji doveo je do tzv. coping strategija, koje podrazumijevaju primjenu različitih načina suočavanja sa stvarnim ili anticipiranim problemima i njihovim pratećim emocijama. Takvo ponašanje, prenosi RT, nije viđeno još od 1970-ih i 1980-ih godina.

Podrazumijeva preskakanje obroka, smanjenje potrošnje na hranu, kupovinu zastarjelih dobara ili artikala po sniženim cijenama.

Nekih 58 posto kupaca je prinuđeno smanjiti kupovinu osnovnih stvari, a 35 posto koristi osobnu štednju ili uzima kredite za plaćanje računa. Više od polovice ispitanika je također otkrilo kako planira smanjiti poručivanje hrane, dok je 47 posto reklo da će ograničiti posjete restoranima, barovima i kafićima, prenosi Avaz.

Pošto se inflacija vjerojatno neće smanjiti u bliskoj budućnosti, i potrošači i trgovci na malo morat će se prilagoditi novoj realnosti.

Rast cijena u EU je u rujnu skočio na novi rekord od 10,9 posto na godišnjoj razini, obavijestila je prošli tjedan statistička agencija Eurostat. Povećanje je i dalje prouzročeno troškovima hrane, goriva i energije.

Kao rezultat toga, povjerenje potrošača u cijelom bloku ostaje blizu rekordno niske razine, i palo je u trećem tromjesečju ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok