Afganistanski vrhovni vođa naredio je sucima da u potpunosti provode sve aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanje i bičevanje te amputaciju udova za lopove, rekao je glavni glasnogovornik talibana.

Zabihulah Mudžahid tvitao je kasno u nedjelju da je "obvezujuća" zapovijed Hibatulaha Ahundzade došla nakon što se tajnoviti vođa sastao sa skupinom sudaca.

Ahundzada, koji nije sniman niti fotografiran u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u kolovozu prošle godine, vlada iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog središta.

Talibani su obećali mekšu verziju oštre vladavine koja je karakterizirala njihovu prvu vlast, od 1996. do 2001., ali su postupno smanjivali prava i slobode.

"Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika", citirao je Mudžahid Ahundzadu.

“Sve što ispunjava šerijatske uvjete za hudud i kisas, dužni ste provesti. Ovo je odredba šerijata i moja zapovijed, koja je obavezna."

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se kisas prevodi kao "odmazda u naturi", zapravo oko za oko.

Hudud zločini uključuju preljub i lažno optuživanje nekoga za njega, konzumiranje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na cesti, otpadništvo i pobunu.

Kisas pokriva, između ostalog, ubojstvo i namjerno ozljeđivanje, ali također dopušta obiteljima žrtava da prihvate naknadu umjesto kazne.

Islamski znanstvenici kažu da zločini koji dovode do kazne hudud zahtijevaju vrlo visok stupanj dokaza, uključujući, u slučaju preljuba, priznanje ili svjedočenje četiri odrasla muslimana.

Društveni mediji već više od godinu dana preplavljeni su video snimkama i slikama talibanskih boraca kako bičuju ljude optužene za razne prijestupe.

Talibani su također nekoliko puta javno prikazivali tijela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Također je bilo izvještaja o bičevanju preljubnika u ruralnim područjima nakon molitve petkom, ali je teško dobiti neovisnu potvrdu.

Rahima Popalzai, pravna i politička analitičarka, rekla je da bi edikt mogao biti pokušaj talibana da učvrste reputaciju za koju smatraju da se omekšala otkako su se vratili na vlast.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok