Najskuplji gradovi na svijetu su New York i Singapur, prema godišnjem istraživanju odjela za istraživanje i analizu Economist Intelligence Unit (EIU).

Ovo je prvi put da je New York na vrhu ljestvice. Prošlogodišnji broj jedan, Tel Aviv, sada se nalazi na trećem mjestu, javlja BBC.

Prosječni troškovi života u najvećim svjetskim gradovima ove su godine porasli za 8,1 posto, pokazuje istraživanje EIU-a.

Rat u Ukrajini i uticaj virusa COVID na opskrbne lance identifikovani su kao faktori koji su utjecali na porast troškova.

Inflacija je bila posebno visoka u Istanbulu gdje su cijene porasle za 86 posto, Buenos Airesu (64 posto) i Teheranu (57 posto).

Visoka inflacija u SAD-u bila je jedan od razloga što se New York našao na vrhu popisa.

Los Angeles i San Francisco također su ušli među prvih 10. Početkom ove godine inflacija u SAD-u bila je najviša u zadnjih 40 godina.

Jačanje dolara također je jedan od faktora zbog kojeg se američki gradovi nalaze među prvih deset najskupljih na svijetu.

Moskva i Sankt Peterburg su napredovali na ljestvici za 88 i 70 mjesta, pri čemu se Moskva nalazi na 37. a Sankt Peterburg na 73. mjestu, dijelom kao rezultat zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Od europskih gradova među deset najskupljih gradova našli su se Cirih na šestom mjestu, Ženeva odmah nakon njega te Pariz na devetom i Kopenhagen na desetom mjestu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok