• Short title article: Korekcija sadržaja

Nakon napisa u Večernjaku odmah su reagirali iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, a izdavač Profil Klett ekspresno je izmijenio prijepornu lekciju prema kojoj su djeca u udžbeniku iz prirode i društva učila da u BiH žive tek Bošnjaci i Bošnjakinje.

Na upit su iz ovih dviju institucija odgovorili kako će u udžbeniku za sljedeću godinu ovaj sadržaj biti korigiran, a iz Kletta su uputili i isprike za propust. Večernjaku su čak poslali korigirani izgled lekcije u kojoj se više ne spominju narodi koji žive u susjednim državama, a u pitanjima sa zadacima na sljedećoj stranici bit će navedeni nazivi svih naroda, piše Večernji list BiH.

Odgovornost izdavača

Iz Ministarstva su na upit Večernjaka kako je takav udžbenik mogao dobiti odobrenje odgovorili kako je "udžbenik prirode i društva 'Nina i Tino 4' za četvrti razred osnovne škole, 1. i 2. dio, autora Arijane Piškulić Marjanović, Jasminke Pizzitole, Lidije Prpić i Željke Zagorac, u izdanju nakladnika Profil Klett, odobren za korištenje u školi nakon što je tročlano stručno povjerenstvo provelo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s predmetnim kurikulom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu te članovima stručnih povjerenstava za procjenu udžbenika i drugih obrazovnih materijala i prosudilo udžbenik prihvatljivim". Udžbenik je uvršten u Katalog odobrenih udžbenika za školsku godinu 2021./22. i od tada je u uporabi u školama, a u školskoj godini 2022./23. koristi se u 80 osnovnih škola prema CARNet-ovim podacima o odabiru udžbenika.

Objasnili su kako prigodom prijave za odobravanje korištenja udžbenika u školi i uvrštavanje udžbenika u Katalog odobrenih udžbenika nakladnik, između ostaloga, prilaže i izjavu odgovorne osobe da odgovara za sve pogreške koje se pojave u udžbeniku te da će ih otkloniti o vlastitom trošku. - Prema čl. 15. Zakona, udžbenik može biti brisan iz Kataloga odobrenih udžbenika ako se, između ostaloga, utvrdi da sadrži netočne i zastarjele podatke koji bitno utječu na vjerodostojnost sadržaja i koji upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju stjecanje znanja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražit će žurno očitovanje nakladnika Profil Klett o ovome tekstu i otklanjanje propusta - naveli su u odgovoru Večernjem listu.

Uime izdavača reagirao je izvršni direktor marketinga i prodaje Marko Punčikar Opitz navodeći kako je slučaj "u cijelosti izvađen iz konteksta kurikula, nastavnog procesa, načina podučavanja i u konačnici cjelokupnog udžbenika". Objasnili su kako je u navedenom zadatku ključno bilo pronaći prirodne granice sa susjednim državama. Stanovnici i stanovnice navedeni su isključivo kao korelacija s ishodima iz hrvatskoga jezika u kojima učenici izvode nazive stanovnika iz naziva država. Učenici će tek u kasnijim razredima učiti o različitim narodima te o konstitutivnoj važnosti naroda za svaku državu. No, upravo u tome se i analogiziranju s drugim državama dogodila pogreška s obzirom na to da stanovnici BiH nisu isključivo Bošnjaci i Bošnjakinje niti je to bio slučaj u Jugoslaviji.

- Budući da je udžbenik nastojao obuhvatiti i upoznati učenike s različitim narodima, a istodobno obuhvatiti i više puta uvježbati pisanje naziva stanovnika i stanovnica utemeljeno na kurikulu za hrvatski jezik, u ovoj je jedinici namjera bila pridodati jezični sadržaj, a u sljedećoj nastavnoj jedinici naglasak je na upoznavanju učenika s različitim nacionalnostima. U jedinici o državi i državljanstvu u kojoj učenici uče o Republici Hrvatskoj učenike upoznajemo s različitim narodima koji čine kulturno i jezično bogatstvo države u kojoj žive - naveli su u odgovoru.

Isprika roditeljima

Objasnili su kako su u udžbeniku naveli i sve manjine u RH, kao i druge identitetske veze. - Budući da nismo željeli nikoga uvrijediti te da nismo imali namjeru naučiti učenike krivim činjenicama, a da bismo izbjegli moguće pogrešne interpretacije poput ove, već smo napravili promjenu u navedenim zadacima te će biti vidljiva već u idućem tisku udžbenika - navodi Punčikar Opitz. Izrazio je očekivanje da će roditelji koji su nam skrenuli pozornost "uvažiti objašnjenje... kao i sva mjesta u ovome udžbeniku koja ističu i naglašavaju značaj i bogatstvo različitih nacionalnih, vjerskih, etničkih i drugih identiteta".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok