• Short title article: Prijetnja vlasnicima

Vlada španjolske regije Katalonije namjerava ublažiti krizu stanovanja najmom praznih nekretnina, zaprijetivši vlasnicima da će ih oduzeti ako sami ne pronađu stanare.

Vlada bi mogla proširiti i izdvojiti više novca za plan koji je predstavljen ovaj tjedan, a predviđa prenamjenu do 70 nekretnina praznih više od dvije godine u 14 gradova s velikom potražnjom za jeftinijim stanovanjem, rekao je ravnatelj vladinog ureda za stanovanje Juli Fernandez.

Vlada je prvotno na popis uvrstila 45 gradova, ali samo 14 njih pristalo je sudjelovati u programu, a Barcelona nije uključena.

Program će stupiti na snagu idućih dana, a vlasnici će u roku od mjesec dana morati objasniti zašto su nekretnine prazne. Ako ne ponude razumno opravdanje, morat će u roku od tri mjeseca pristati na prodaju nekretnine vladi ili je dati u najam.

Ako se ništa od toga ne dogodi, vlada će nekretninu moći oduzeti u roku od tri mjeseca.

Plan je usvojen dva tjedna prije lokalnih izbora u Španjolskoj, a pristupačno stanovanje spada među ključne teme.

U utorak vlada je priopćila da je u proračunu rezervirala pet milijuna eura za potencijalno oduzimanje nekretnina, procijenivši da bi iznos pokrio troškove kupnje 50 do 70 kuća za polovinu tržišne vrijednosti.

„Želja je vlade mobilizirati te stanove, a ne doći do faze oduzimanja”, naglasio je Juli Fernandez.

Nada se da će vlasnici, među kojima prevladavaju banke i fondovi, ponuditi stanove u socijalni najam.

Vladini podaci pokazuju da Španjolska građanima nudi samo 290.000 državnih stanova koje pokrivaju tek 1,6 posto kućanstava, u usporedbi s 30 posto u Nizozemskoj i 16,8 posto u Francuskoj.

Glasnogovornik katalonske udruge agenata za nekretnine API Carles Sala rekao je da će plan izazvati nesigurnost u poslovanju i narušiti povjerenje investitora, tvrdeći da su rješenje veća ulaganja u socijalno stanovanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok