• Short title article: Tragičan slučaj

Kathleen Folbigg pomilovana je i puštena na slobodu nakon što je u zatvoru provela 20 godina zbog smrti svoje četvero djece, odlučio je državni odvjetnik Novog Južnog Walesa u Australiji, Michael Daley, piše Guardian.

Folbigg, koja je čitavo vrijeme tvrdila da je nevina, odslužila je 20 od ukupno 25 godina zatvora na koje je osuđena 2003. za ubistvo četvero svoje djece, od kojih jedno iz nehaja.

Guardian navodi sudac Thomas Bathurst je rekao da ‘postoji razumna sumnja u to je li gospođa Folbigg kriva za svako od kaznenih djela za koje je osuđena‘.

Nakon toga je advokat Daley guverneru Novog Južnog Walesa preporučio da se Folbigg bezuvjetno pomiluje i odmah pusti na slobodu. Malo poslije, žena je doista i puštena iz popravnog centra Clarence, blizu Graftona.

Ovim pomilovanjem nisu izbrisane osude Kathleene Folbigg, ali oni koji je podržavaju već su u ponedjeljak tražili ‘vrlo, vrlo značajnu‘ odštetu za vrijeme provedeno u zatvoru.

Iako nije želio direktno reći misli li da je Folbigg kriva ili ne, advokat Daley je rekao da se radi o tragičnom slučaju.

‘Imamo četiri mala djeteta koja su mrtva. Imamo muža i ženu koji su izgubili jedno drugo, ženu koja je provela 20 godina u zatvoru i porodicu koja nikada nije dobila šansu. Da ne osjećate ništa u vezi s time, ne biste bili čovjek’, rekao je.

Prijatelj Kathleen Folbigg, Peter Yates, potvrdio je da je puštena iz zatvora i da je na putu kući.

Kako prenosi Jutarnji, rekao je i da je Folbigg jako sretna, ali da je bila zatvorena dvadeset godina i da niko ne može ‘samo mahnuti štapićem‘ i učiniti da sve to nestane.

‘S državom ćemo u dogledno vrijeme razgovarati o odšteti. Mislim da će ona biti vrlo značajna’, rekao je.

Bathurst je kazao da postoji razumna mogućnost da je troje djece umrlo prirodnom smrću. U slučaju kćeri Sarah i Laure Folbigg, možda se radilo o genetskoj mutaciji poznatoj kao CALM2-G114R koja je izazvala njihovu smrt.

Istražno vijeće ranije je izjavilo da postoje ‘uvjerljivi stručni dokazi’ da je jedan od sinova Kathleene Folbigg, Patrick, možda umro od neurogenetskog poremećaja kao što je epilepsija.

Što se tiče smrti četvrtog djeteta, Caleba, Bathurst je kazao da ‘ovdje otpadaju dokazi o slučajnosti i namjeri koji su bili ključni u slučaju Crown iz 2003.’

Također je kazao da ‘nije mogao prihvatiti tvrdnju da je gospođa Folbigg bila sve samo ne brižna majka svojoj djeci’.

Dodao je da su njezini dnevnički zapisi koji su korišteni na sudu, bili zapisi ožalošćene i depresivne majke, koja je sebe krivila za smrt svakog djeteta, no to nije priznanje da ih je ubila ili na bilo koji način povrijedila.

Daley je rekao kako su potrebne zakonske promjene kako bi se izbjegle ovakve situacije u budućnosti.

Glasnogovornica Zelenih Novog Južnog Walesa za pravosuđe, Sue Higginson, rekla je da je sretna se što je Folbigg oslobođena što je iziskivalo višegodišnje napore.

‘Ona je vani, na suncu i pravda je zadovoljena. Ovo je poput našeg slučaja Lindy Chamberlain’, rekla je.

Dodala je i da će Folbigg tražiti odštetu za ‘20 izgubljenih godina života’.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok