• Short title article: Premijer Plenković

Dosadašnji tijek turističke sezone je odličan, a od početka godine do sada bilo je 14,1 milijun dolazaka turista i 74,5 milijuna noćenja, što su porasti od osam i tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je u četvrtak na Vladi premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Za turističku predsezonu ove godine hrvatski premijer je kazao da je bila jedna od najboljih i da se pozitivno reflektirala i na kontinent gdje su županije u odnosu na prošlu godinu ostvarile poraste od 16 i 15 posto sa 800 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja.

Izdvojio je i domaće turiste, za koje je dodao da ih je do sada ove godine u hrvatskom turizmu bilo 15 posto više nego lani, s jednakim brojem noćenja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sjednice Vlade izjavila je da je zadovoljna rezultatima turističke sezone te da je u kolovozu dolazaka turista do sada jednako kao u kolovozu 2019., dok ih je u srpnju bilo dva posto više.

To ne smatra, kako su pitali novinari, "podbacivanjem špice sezone", jer, dodala je,  turista imamo kao 2019. godine.

Vjeruje da će novi zakon o turizmu pridonijeti većoj ponudi hotela.

Kazala je da su hoteli sada cijenama blizu onima u konkurentskim zemljama.

Ponovila je da se ulaganje u povećanje kvalitete smještajnih objekata na četiri i pet zvjezdica uvijek isplati i da oni koji su tako ulagali imaju opravdanje za povećanje cijena, a oni koji nisu ulagali, a dizali su cijene za to nemaju opravdanje.

"Teško je reći u kakvoj su korelaciji povećanje cijena s popunjenošću u špici sezone, jer hoteli su primjerice dobro popunjeni i zadovoljni, a i kampovi rade bolje nego 2019.", odgovorila je ministrica.

Pitali su je i o upozorenju britanskih vlasti svojim turistima da "mogu očekivati seksualno zlostavljanje u taksijima u Hrvatskoj", na što je rekla da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u EU, i prema Eurostatovim podacima.

"MUP zajedno sa Ministarstvom turizma, turističkim patrolama, drugim službama i članicama EU-a provodi sve potrebne mjere, tako da mislim da to nema utemeljenja, ali o svemu treba voditi računa i prijaviti ako se tako nešto dogodi", poručila je Brnjac.

Naglasila je i da je najvažnija sigurnost u turističkoj zemlji i da na tome revno rade sve nadležne službe, dok je na pitanje je li u kontaktu s grčkim kolegama zbog nedavnih nereda huligana u Ateni rekla da jesu u kontaktu, da mu je izrazila sućut zbog ubojstva navijača u Ateni.

"Rekla sam i da to nije sport i da treba ustrajati i djecu učiti da je sport tolerancija i fer play, a na nasilje", rekla je Brnjac, prenosi Hina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok