• Short title article: Ubio dvoje ljudi

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor (CD&V) sada je potvrdila da je tuniškog podrijetla. Lassoued je 2019. godine podnio zahtjev za azil u našoj zemlji, ali je taj zahtjev odbijen 2020. godine.

Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena. Počinitelj još nije uhićen, a kako su prenijeli mediji, navodno je sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao. Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, govori da se zove Abdesalem Al Guilani i da se bori za Alaha.

Osumnjičeni je, kako piše HLN 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaerbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Prijavljen je i policiji. Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor (CD&V) sada je potvrdila da je tuniškog podrijetla.On je 2019. godine podnio zahtjev za azil u zemlji, ali je taj zahtjev odbijen 2020. godine. Prema federalnom tužiteljstvu, vjerojatno je imao terorističke motive.

Sebe naziva i Slayem S., a sinoć je u vrijeme napada objavio video na društvenim mrežama u kojem je na arapskom rekao da je "ubio" "tri Šveđanina".  Nadalje, 45-godišnji Tunižanin sebe naziva “ratnikom na putu do Alaha”.

Snimke koje su ubrzo nakon toga kružile društvenim mrežama pokazuju kako se osumnjičeni vozi ulicama Bruxellesa na svom skuteru i viče "Allahu Akbar". Malo prije napada, navodno je podijelio još jedan video s porukom "za dobrobit Božje knjige, duše i krv se žrtvuju." 

Međutim, nije jasno radi li se o Tunižaninu. Na primjer, osoba na videu nosi Ajaxov nogometni dres i skriva lice ispod šala.

"Ovo je poruka vojnika, vojnika Islamske države", govori na snimci. "Ovo je poruka za životinje vođa i predsjednika, kraljeva i parlamentaraca. Želimo poručiti da će Islamska država biti tu do zadnjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog svoje vjere. I umrijet ćemo za našu vjeru", nastavlja se u snimci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok