• Short title article: Toplije nego uobičajeno
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Nakon iznadprosječno toplog rujna, a ponegdje čak i rekordno toplog, stigao nam je pad temperatura s kišom, a ponegdje i snijegom.

No, ozbiljnog zahladnjenja, barem prema riječima meteorologa, još uvijek nema.

Listopad i studeni

Kako kažu, ostatak listopada i studenoga bit će malo topliji od uobičajenih za ovo doba godine, ali ipak ne onako topli kao što je bio prvi dio listopada. Što se tiče dugoročne prognoze i preciznog predviđanja same zime, Krunoslav Mikec, meteorolog Hrvatskog državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u TV studiju Večernjeg lista rekao je kako ćemo morati pričekati detaljnije prognoze. – Iako zasad, prema prognostičkim materijalima kojima raspolažemo, ne čini se da bi zima koja je pred nama trebala donijeti nekakvu, da tako kažemo, veliku hladnoću. Naime, kako smo se već navikli u prošlim zimama, prilično su blage, čak mogu reći i vrlo blage. I ova bi se mogla nastaviti u tom tonu – rekao je Mikec. Istaknuo je kako je vrijeme, sada kada se suočavamo s naglim promjenama, posebno teško predvidjeti i meteorolozima, iako se relativno brzo obrade podaci koji dolaze motrenjima i mjerenjima iz satelita ili mjerenjima s termometrima, mjerenjima tlaka i slično. Predviđanja za zimu 2023./2024. objavila je i stranica Severe Weather Europe. Kako se ističe, vremenski obrasci bit će pod utjecajem klimatskog fenomena El Nina. Naime, El Nino dovodi do zatopljenja u istočnom tropskom Pacifiku. Faza jačanja El Nina bit će na vrhuncu tijekom zimske sezone. Suprotna hladna faza, inače, naziva se La Nina. Slabljenje El Nina očekuje se tijekom proljetne sezone. El Nino mijenja vrijeme na globalnoj razini. Ima izravan utjecaj na Sjevernu Ameriku i druga bliža područja, no što se tiče Europe, postoje i drugi bliži utjecaji na vrijeme. Podaci pokazuju da El Nino mijenja i potencijal snježnih oborina nad Sjevernom Amerikom zbog kretanja sustava tlaka. Pod utjecajem El Nina na sjeveru SAD-u oborine su rjeđe, dok ih se više viđa u središnjim i južnim dijelovima. Uz više vlage, šanse za snježne oborine rastu u južnoj polovici Zemlje.

Što se tiče Europe, Severe Weather ističe kako se očekuju slabe snježne oborine. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim područja Alpa i dijelova Skandinavije. U siječnju se očekuje promjena, odnosno veći potencijal na istoku nego na zapadu.

Prve prognoze

Severe Weather napominje kako je ovo tek prva dugoročna prognoza snježnih oborina te kako "dugoročna prognoza vremena nije lak zadatak". S obzirom na to korišten je i drugi model prognoziranja prema kojemu se također u Europi ove zime očekuju slabe snježne oborine. Ponovno se predviđa da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. Do promjene ponovno dolazi u siječnju, za kada se predviđa povećan potencijal snježnih oborina u većem dijelu kopnene Europe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok