• Short title article: Ima mrtvih

Oluja Ciaran u četvrtak je pogodila sjever Europe snažnim vjetrovima i kišom, odnijevši jedan život u Francuskoj i zaustavivši promet zračnih luka, željeznica i trajekata.

Stablo koje je palo ubilo vozača kamiona sjeveroistočno od Pariza, a 1,2 milijuna kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje.

Vlasti u Finistereu u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće kako bi izbjegli vjetrove koji dosežu brzinu do 207 kilometara na sat. Valovi u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini narasli su na do 20 metara, prenosi Reuters.  

"Ponavljam: ostanite kod kuće”, objavio je lokalni prefekt Alain Espinasse.  

Oluja Ciaran koja stiže nakon oluje Babet prije dva tjedna, pogonjena je snažnom mlaznom strujom s Atlantika. Donijela je velike kiše i snažne vjetrove koji su već uzrokovali poplavu u Sjevernoj Irskoj.  

U Velikoj Britaniji najpogođeniji su Kanalski otoci. BBC prenosi kako su na otoku Guernseyu uništeni prozori i krovovi na kućama, zbog čega su obitelji potražile sklonište u hotelima.

Pogođen je i obližnji jug Engleske. Zatvoren je velik broj škola, a hitne službe upozoravaju stanovnike da izbjegavaju obalu.

Nizozemska aviokompanija KLM objavila je pak da je otkazala nekoliko desetaka letova s amsterdamske zračne luke Schiphol.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok