• Short title article: Zima

Predviđa se kako će sezonski prosjek za Europu biti s manje snježnih oborina od uobičajenog. Unatoč tome, neke više nadmorske visine u srednjoj i sjevernoj Europi imat će povećane snježne oborine.

Najnovije prognoze snježnih oborina za zimu 2023./2024. pokazuju vrlo dinamičan uzorak i jake kontraste iz mjeseca u mjesec. Također, zahvaljujući utjecaju El Niña, i Sjevernu Ameriku i Europu čeka više od obične snježne sezone, ističe portal Severe Weather Europe koji je analizirao podatke o snježnim padalinama. Navodi Večernji.hr.

Severe Weather Europe napominje kako predviđanja snježnih oborina analizira prema dva modela dugoročne prognoze vremena - ECMWF i UKMO. Prema ECMWF-u, za zimsku se sezonu u Europi predviđaju slabe snježne oborine. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za Alpe i više dijelove sjeverne Europe.

Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje veći dio kontinenta s negativnim količinama snježnih padalina, osim krajnjeg sjevera. To je zbog zapadnijeg prema jugozapadnom strujanju u većem dijelu Europe, koje je bogato oborinama, ali je i toplije, pojašnjava Severe Weather Europe.

U siječanjskoj prognozi, obrazac se poboljšava pa je vidljivo kako će u više područja u srednjoj Europi početi padati snijeg. U veljači nema većeg poboljšanja u odnosu na prethodni mjesec, ali još uvijek postoje neka područja u srednjoj Europi s više snježnih oborina nego što je uobičajeno, kao i na sjeverozapadu. Što se tiče ožujka, prognoza ECMWF-a pokazuje više snježnih padalina na višim nadmorskim visinama.

Prema modelu UKMO, predviđa se kako će sezonski prosjek za Europu biti s manje snježnih oborina od uobičajenog. Unatoč tome, neke više nadmorske visine u srednjoj i sjevernoj Europi imat će povećane snježne oborine.

U prosincu bi veći dio kontinenta trebao imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno. To je, kako se napominje, jednako onome što tvrdi i model ECMWF. Gledajući prognozu snježnih oborina za siječanj, postoji poboljšanje u višim dijelovima srednje Europe. U veljači, u velikim dijelovima srednje i južne Europe predviđa se više snježnih oborina nego što je uobičajeno. To je ponešto drugačije nego u ECMWF modelu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok