• Short title article: 11 i 12 godina

U subotu navečer u Požegi djevojčice stare 11 i 12 godina otrovale su se ugljičnim monoksidom u kupaonici bakine kuće.

Djevojčice su brzo prevezene u požešku bolnicu, gdje je trovanje potvrđeno, te su u stabilnom stanju. Potvrdio je to prim. mr. sc. Vlado Drkulec, voditelj Odjela za pedijatriju s neonatologijom u požeškoj bolnici, za portal požega.eu.

U izjavi je kazao kako su se sestrične iz Osijeka i Požege kupale u kupaonici u kojoj je instaliran plinski bojler, a u stanju bez svijesti pronašla ih je baka.

- Pozvana je Hitna, koja je došla za 10-ak minuta. Trovanje ugljičnim monoksidom dokazano je u bolnici. Situacija je bila krajnje ozbiljna. Djeca su na promatranju, nisu životno ugrožena, ali zbog mogućih posljedica bit će pod nadzorom - rekao je liječnik.

Prema rezultatima očevida, sve upućuje na sumnju da je do trovanja došlo ugljičnim monoksidom uslijed zajedničkog rada nape i protočnog plinskog bojlera bez dotoka svježeg zraka, izvijestila je policija.

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti. Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovito servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba.

Potrebno je i redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice te redovito prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok