• Short title article: Peti mandat

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jučer je u prigodi dodjele odlikovanja u Kremlju rekao da će se ponovno kandidirati za to mjesto, prenijele su vodeće ruske novinske agencije.

Kako javlja agencija RIA Novosti, Putin je borcu u Ukrajini Artjomu Jogi rekao da će se kandidirati za peti predsjednički mandat.

Ranije u petak Kremlj je objavio da "mnogo ljudi" poziva predsjednika Vladimira Putina da se natječe za novi mandat na izborima u ožujku, no da će predsjednik objaviti svoju odluku "kada on to ocijeni primjerenim".

Trenutne Putinove ovlasti kao šefa države istječu 7. svibnja 2024. godine. Ruska središnja izborna komisija u petak je objavila da će se predsjednički izbori prvi put održavati tri dana i to od 15. do 17. ožujka.

Predsjednički mandat u Rusiji traje šest godina, što znači da bi 71-godišnji Putin, pobijedi li na izborima, bio na vlasti bar do 2030. godine.

Putin je prva dva mandata odradio od 2000. do 2008. godine, dok su mandati još trajali četiri godine. Nakon jednog mandata Dmitrija Medvedeva, Putin je opet postao predsjednik 2012. godine.

Višednevno glasanje

Promatrači i protivnici ističu da su ruski izbori ionako obilježeni nepravilnostima, a produljenje glasanja na više dana omogućava lakše manipuliranje glasačkim listićima jer se oni neće prebrojavati na dan kada su ubačeni u kutije, piše agencija AFP. 

Glasanje tijekom više dana ruske su vlasti predstavile kao način smanjenja rizika od širenja zaraze u pandemiji COVID-a, no ta je inovacija zadržana i u postpandemijskom razdoblju tijekom nacionalnih i pokrajinskih izbora.

Putin će svoju godišnju konferenciju za medije održati 14. prosinca i vjeruje se da će opet natjecati.

S vjerojatno najpoznatijim oporbenim političarem Aleksejem Navaljnim u zatvoru i brojnim kritičarima koji su u inozemstvu potražili sigurnost, Putin zapravo i nema ozbiljnijeg izazivača u domovini.

Upitan za komentar ankete koja pokazuje da 70 posto ispitanika smatra da se Putin treba natjecati za novi mandat, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio da će Putin "objaviti (svoju odluku) kada on to ocijeni primjerenim i korisnim".

- Bit će to potpuno njegova odluka. Putin se uvijek vodio podrškom naroda u svome radu. Najveći mu je interes poboljšati dobrobit i životni standard našeg naroda, rekao je Peskov.

Dodao je da su ljudi diljem zemlje i različite životne dobe u kontaktu s Putinom uoči godišnje konferencije i da mu izražavaju podršku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok