• Short title article: Prošlo je 24 godine

Dvadeset i četvrta je godišnjica smrti Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a.

Tim povodom svijeću na Mirogoju zapalio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković. 

- Dr. Franjo Tuđman čovjek je koji je u prijelomnim trenucima i za svijet, i za Europu, isto tako za Hrvatsku, prepoznao trenutak, bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe, osnovao HDZ, dobio plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. i potom predvodio Hrvatsku u tim posebnim, jedinstvenim i neponovljivim godinama, kada je Hrvatski narod ostvario svoj san. (...) Možemo itekako biti svjesni i zahvalni uloge predsjednika Tuđmana, poručio je Andrej Plenković. Javlja HRT.

HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to "govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni", te dodao kako su "temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. svojevrsna smjernica politikama koje provodi HDZ". 

U povodu 24. godišnjice smrti Franje Tuđmana počast mu je odana i u njegovom rodnom mjestu Velikom Trgovišću. Kod biste uz njegovu rodnu kuću vijenac su položili i zapalili svijeće predstavnici čelnici županijske organizacije HDZ-a te se prisjetili uloga Tuđmana u stvaranju moderne Hrvatske.

- Jedan od najvećih hrvatskih sinova koji je svojim doprinosom i radom doprinio izgradnji ovog što imamo, danas, a to je hrvatskog društva, demokratskog, samostalnog i neovisnog. Tim povodom, mnogi članovi, simpatizeri, ali i brojni hrvatski građani odaju poštovanje djelu koje je iza sebe ostavio Franjo Tuđman, poručio je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Predsjednik županijskog HDZ-a Zoran Gregurović poručio je: "Hvala doktoru Tuđmanu, na svemu. A na svima nama je da vrijednosti koje je ostavio njegujemo i da ga se prisjećamo".

Predsjednik Tuđman, vrhovni vojni zapovjednik Oružanih snaga u vrijeme Domovinskog rata, bio je političar koji simbolizira stvaranje suverene i demokratske hrvatske države.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok