• Short title article: Kronična bolest

Koronavirus je sada prešao u kroničnu bolest koja će nas napadati kao što nas napadaju drugi virusi tisućama godina.

Nova podvarijanta koronavirusa XBB.1.5, koja se pojavila krajem listopada i koja se do sada proširila na 29 država svijeta, izazvala je zabrinutost diljem Europe, ali i svijeta. Međutim, kako je za Avaz objasnio Rijad Konjhodžić, specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, koronavirus će se stalno mijenjati.

To nije ništa čudno jer, kako objašnjava, virusima je dovoljna godina da izmijene svoj mali genom. - Koronavirus je sada prešao u kroničnu bolest koja će nas napadati kao što nas napadaju drugi virusi tisućama godina, kao što su prehlada, gripa... On u tom svom spike proteinu ima najčešće mutacije koje njega diferenciraju od prethodnih. A zašto je to bitno? Zato što se preko te mutacije u tom genomu sintetiziraju te kvačice kojima se on kači za naše stanice pa, kad dobije mutaciju, to ga osnaži i čini bržim i lakšim, zbog čega onda on postaje viralniji, odnosno postaje lakše prenosiv - objasnio je Konjhodžić. Izgleda da s koronom treba živjeti. - Općenito, teško je da ćemo ga se ikada riješiti, on će non-stop imati nove genetske varijante koje će mu omogućavati da se brže prenosi jer za njega brži prijenos znači lakše preživljavanje. Virusima je dovoljna godina da izmijene genom da bi se bolje prilagodili organizmima u kojima parazitiraju - naveo je Konjhodžić. Na taj način, dodaje, mijenjanjem tih genetskih struktura, on će obilaziti imunološke barijere, ali općenito nikada više neće napraviti probleme kakve je napravio 2020. godine.

- Logično je da virus neće nestati, ali može oslabiti, što je u ovom slučaju. Jedino se može dogoditi da postane opasniji ako se pojavi mutacija koja će ga činiti ne samo brže prenosivim nego i patogenijim, kao što je SARS ili MRSA. To je rizik s kojim moramo živjeti. To je, jednostavno, tako - rekao je Konjhodžić.

Podsjetimo, pandemija COVID-19 imala je užasan danak, s gotovo sedam milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta. Ali zahvaljujući cjepivima, stečenom imunitetu i boljim metodama liječenja virus se sada mnogo lakše podnosi. - Da me pitate da biram između gripe i COVID-19, odabrao bih COVID-19 jer je u osnovi gripa teža - rekao je Ashish Jha, bivši koordinator za COVID-19 u Bijeloj kući.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok