• Short title article: Duhovna zajednica

Britanski dječak koji je nestao u Španjolskoj prije šest godina pronađen je živ i zdrav blizu Toulousea u Francuskoj kamo je stigao nakon što je vjerojatno pobjegao iz "alternativne duhovne zajednice", priopćile su u petak lokalne vlasti.

Alex Batty iz sjevernog grada Oldhama, pored Manchestera, imao je 11 godina kada se u listopadu 2017. nije vratio s odmora u Španjolskoj.

Međutim, u petak je objavljeno da su francuski istražitelji pronašli Alexa, koji sada ima 17 godina u blizini Toulousea nakon što je pobjegao iz "duhovne zajednice".

Istražitelji vjeruju da je Alex pobjegao iz ruralne zajednice koja živi u podnožju Pireneja, izvijestile su novine Standard Evening.

Alex je 2017. boravio u Španjolskoj na jednotjednom odmoru s majkom Melanie Batty, tada 37-godišnjakinjom, i djedom Davidom Battyjem, tada 58-godišnjakom.

Poletio je s njima na unaprijed dogovoreno putovanje prema zračnoj luci u Malagi od kuda su trebali stići u primorski grad Marbellu.

Nakon što se trojac nije vratio u Englesku kako je planirano, policija je pokrenula istragu.

Alexova baka Susan Caruana, ujedno i njegova službena skrbnica, rekla je 2018. kako vjeruje da su ga njezina kći i bivši suprug odveli u inozemstvo kako bi živjeli "alternativnim načinom života".

- Nisu željeli da (Alex) ide u školu, ne vjeruju u redovnu školu, izjavila je tada.

Šest godina nakon nestanka, regionalne francuske novine La Depeche izvijestile su u petak da će "misterij Alexa Battyja uskoro biti riješen."

- Iako nije pokazao nikakav službeni dokument francuskim žandarima koji su ga primili, ovaj mladi 17-godišnji dječak sam je otkrio svoj identitet, navele su te novine.

- Njegovo lice i njegova priča u svakom pogledu odgovaraju onoj Britanca otetog 2017. godine, dodale su.
Javni tužitelj u francuskom gradu Toulouseu potvrdio je da je to doista Alex Batty.

Alex je ovaj tjedan, nakon višednevnog planinarenja, stigao do ceste gdje ga je pokupio vozač kamiona. Vidio ga je kako pješači s ruksakom na leđima i skateboardom. Alex mu je tijekom vožnje navodno ispričao svoju priču pa je vozač nazvao policiju.

La Depeche je izvijestio da su Alexa ispitivali detektivi kojima je "prepričao svoje nevjerojatno putovanje, spokojno i mirno".

Alex je rekao da je živio u nekoj vrsti putujuće komune. Nije bio pod nikakvom prisilom, ali je rekao da mu je majka pomalo čudna. Odlučio je da ne želi takav život za sebe nego želi ići svojim putem, pa je otišao.

- Njegova je priča potvrđena i čini se da odgovara stvarnosti, dodao je list.

Tinejdžer je nakon saslušanja povjeren socijalnoj službi policijskog odjela, dok je čekao da se jave njegovi rođaci.

Trenutačno nije poznato gdje su njegova majka i djed koji su ga bili odveli u Španjolsku, ali policija traga za njima.

Francusko veleposlanstvo obavijestilo je o svemu britansku policiju. Glasnogovornik policije u Manchesteru rekao je da je to kompleksna istraga pa da su potrebni još neki odgovori.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok