Blogovi odavno predstavljaju mnogo više od alternativnih platformi za iznošenje mišljenja u pisanoj formi. Oni su danas zvanična mesta na kojima ljudi traže rešenje za svoje probleme ili dobijaju preporuke za proizvode. Baš zbog toga su ovi kanali informisanja neretko polazišna tačka za građenje karijere influensera, što mnoge pojedince inspiriše da se oprobaju kao blogeri.

Ukoliko i sami želite da pokrenete blog i podelite mišljenje u domenu koji vas zanima, a smatrate da vam nedostaje tehničkog znanja, u nastavku ovog teksta saznajte koje kvalitetne, a besplatne platforme imate na raspolaganju da vam pomognu u ostvarenju ovog cilja.

Site123

Ova platforma važi za najjednostavnije rešenje za blog. To ne čudi kada se zna koliko su opcije koje nudi limitirane - u pitanju je kranje jednostavan alat za kreiranje tekstova, komentara i povezivanje platforme sa drugm kanalima, poput profila na društvenim mrežama.

Site123 vam neće dati sofisticirane mogućnosti za zaradu i prilagođavanje izgleda kao ostale platforme za blogovanje, ali ćete s njime obezbediti funkcionalni blog skormnog izgleda.

Wix

Wix je rešenje za one koji ne žele da se bave tehničkim, već isključivo kreativnim aspektom vođenja bloga. Ova platforma korisnicima bez programerskog znanja daje mogućnost oblikovanja izgleda samog bloga. Wix tako, na osnovu interfejsa zasnovanog na prevlačenju elemenata, korisnicima omogućava intutivno upravljanje pojavnošću stranice.

Velika lakoća korišćenja dolazi sa malom cenom. Osnovna vezija podrazumeva da će va vašem blogu stajati baner koji promoviše Wix kao motor stranice.

Weebly

Za one koji žele još jednostavniji interfejs, Weebly može biti pogodniji od Wix-a. Pored brzine, prednost ove platforme je što besplatan paket uključuje hosting i zavidan broj dizajnerskih tema. S druge strane, Wix ima više funkcionalnosti. Ukoliko se dvoumite između ove dve platforme, Weebly možete lako testirati.

Modifikacija predefinisanog dizajna uz mogućnost reorganzacije rasporeda elemenata na stranici ovu platformu čine dobrom alternativom za svakog ko ne želi da se upušta u programiranje.

WordPress

WordPress je motor iza trećina sajtova na svetu. Iako je u pitanju znantno kompleksniji sistem od prethodno opisanih rešenja, u pitanju je veoma moćan alat koji za vaš blog može biti dugoročno rešenje. S ovom platformom nećete dobiti hosting, ali ćete dobiti stabilan, pouzdan i profesionalan blogerski web sajt. Pored toga, WordPress daje veliki broj mogućnosti za zaradu. I na posletku, niste u obavezi da istanjete logo WordPress-a, kao što je bio slučaj sa Wixom.

Zbog svega pomenutog, obuka za WordPress predstavlja dobar način da naučite kako da maksimalno iskoristite potencijal ove moćne platforme. Kako je u pitanju izuzetno kompleksan sistem, učenje pod nadzorom mentora osigurava da vreme utrošite na ključne aspekte platforme za razvoj i zaradu odvašeg bloga.

Substack

Substack se razlikuje od alternativa po tome što je zamišljen kao sredstvo za kreiranje biltena (newsletter). Iako se savršeno uspešno može koristiti za blog, većini korisnika ovaj servis služi za slanje mejlova. Naravno, Substack je kreiran kao sredstvo za zaradu - pretplatu na sadržaje autora koji donose vrednost. Za one koji imaju dara za prodaju, ovo može biti interesantno rešenje.

Ovo je bio kratak pregled platformi koje dominiraju blogerskom sferom.. Naravno, platforma za blogovanje ima mnogo i moguće je da za potrebe vašeg bloga postoji savršena platforma koja nije na listi. Ipak, blogerski zahtevi većine korisnika biće podmireni sa nekom od 5 opisanih platformi za blogovanje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u