Znanstvenici sa Cambridgea testirali su teoriju da su ženama i djeci ruke hladnije nego muškarcima zato što imaju manje mišićne mase koja je odgovorna za stvaranje topline u tijelu.

Pronašli su 114 dobrovoljaca starih između 18 i 50 godina od kojih su tražili da urone ruke u hladnu vodu na tri minute. Potom su ih snimili termovizijskom kamerom. Kod volontera koji su imali više mišića u rukama, ruke su se brže zagrijale. To saznanje je iznenadilo stručnjake koji su vjerovali da je masnoća važnija za zagrijavanje tijela, prenosi Daily Mail.

- Oduvijek smo mislili da je masnoća, koja djeluje kao izolator, važniji čimbenik u termoregulaciji, ali zapravo su mišići ti koji u tome imaju glavnu ulogu. Tijelo je nevjerojatan, dinamičan sustav koji koristi mišiće da stvara toplinu, kako u cijelom tijelu, tako i u rukama - objasnila je Stephanie Payne, voditeljica ovog istraživanja.

Zašto su nekima ruke hladnije i zašto se to češće događa ženama, objasnila je i Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine. Kaže da u svojoj liječničkoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci.

- Prije svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih žila na periferiji tijela u kontaktu s hladnijim okružjem. To se događa zbog pokušaja tijela da štedi energiju, toplinu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protječe kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smješteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od vanjskih uvjeta - kaže Branislava Čilić dr.med.

Drugim riječima, krvne žile vanjskih dijelova tijela se na hladnoći automatski sužavaju - tako tijelo štiti unutarnje organe od niskih temperatura usmjeravajući krv na njih.

Branislava Čilić dr.med napominje kako smo svi različito osjetljivi na promjene klimatskih uvjeta, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije, prenosi 24sata.hr.

Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:

- Različita je količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje topline tijela, a muškarci imaju više mišićne mase od žena.
- Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok topline prema periferiji kod žena jer imaju 10 posto više masnog tkiva nego muškarci.
- Mikrocirkulacija žena se zatvara prije nego kod muškarca.
- Bazalna tjelesna temperatura žena je niža od one kod muškarca.
- Povećana razina hormona estrogena koji je daleko veći kod žena uvjetuje povećanu osjetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti