Sprej za nos koji blokira apsorpciju virusa SARS-CoV-2 u potpunosti je zaštitio tvorove na kojima je testiran, rezultati su studije koju je u četvrtak objavio međunarodni tim znansvenika.

Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvijek nije recenzirana, procijenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka.

Ako se za ovaj "lijek", koji su znanstvenici opisali kao netoksičan i stabilan, dokaže da djeluje na ljude, mogao bi se stvoriti novi način borbe protiv pandemije. Svakodnevno ispuštanje spreja u nos djelovalo bi poput cjepiva, prenose američki mediji.

"Uzbudljivo je imati nešto novo što djeluje protiv koronavirusa", rekao je dr. Arturo Casadevall, šef Odjela za imunologiju Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravstva. "Mogao bih zamisliti da je ovo dio arsenala", dodao je. Prenosi Večernji.hr.

Istraživanje su proteklih mjeseci provodili znanstvenici iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia u New Yorku, Medicinskog centra Erasmus u Nizozemskoj i Sveučilišta Cornell u Ithaci, a studiju su financirali Nacionalni institut za zdravstvo i Medicinski centar Sveučilišta Columbia.

Potrebna su dodatna sredstva za provođenje kliničkih ispitivanja na ljudima, kazala je dr. Anne Moscona, pedijatrica i mikrobiologinja iz Columbije te koautorica studije.

"Sprej direktno napada virus. Sadrži lipopeptid, česticu holesterola povezanu s lancem aminokiselina, gradivnih blokova proteina. Ovaj lipopeptid se točno podudara s dijelom aminokiselina u proteinu koronavirusa koji patogen koristi za vezanje na ljudske dišne puteve ili plućnu ćeliju.

U studiji je sprej korišten na šest tvorova koji su potom podijeljeni u parove i smješteni u tri kaveza. U svaki su kavez ušla i dva tvora koji su dobili sprej za placebo i jedan koji je bio namjerno zaražen koronavirusom.

Tvorove koriste znanstvenici koji proučavaju gripu, SARS i druge respiratorne bolesti, jer virus mogu dobiti kroz nos jednako kao i ljudi.

Nakon 24 sata nijedan od tvorova koji su dobili sprej nije bio zaražen, dok su svi koji su dobili placebo bili pozitivni na koronavirus.

"Replikacija virusa bila je potpuno blokirana. Zaštitni sprej pričvršćuje se na ćelije u nosu i plućima i traje oko 24 sata. Ako ovo uspije i kod ljudi, mogli biste spavati u krevetu s nekim zaraženim ili biti sa zaraženom djecom i pritom biti sigurni", rekla je dr. Moscona.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti