Iako zvuči nevjerojatno, na popisu voćki koje je BiH izvozila ove godine našli su se i datule, banane, grejp te ananas, koji nisu karakteristični za naše područje.

Tako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, do kraja lipnja ove godine izvezeno datula u vrijednosti 389.494 KM, banana čija je vrijednost iznosila 104.691 KM, grejpa u vrijednosti od 34.071 KM, te ananasa - 18.620 KM, pišu Nezavisne novine.

"S obzirom na to da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora s povezanim osobama u regiji, prvenstveno među članicama CEFTA, odnosno uvozu radi izvoza koji je dozvoljen u slobodnoj trgovini", rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je, ipak, izvoz tropskih voćki znatno manji u odnosu na uvoz.

Prema njihovim podacima, do kraja lipnja ove godine u BiH je uvezeno banana u vrijednosti oko 32,5 milijuna KM, datula oko 3,5 milijuna KM, grejpa oko 1,1 milijun KM, te ananasa u vrijednosti oko 815.000 KM.

"Prema dostupnim podacima, uvoz tropskog voća u 2019. godini iznosio je 133 milijuna KM i sasvim je normalno da imamo toliki uvoz jer naše područje nije pogodno za uzgoj ovih voćnih kultura. Najveću vrijednost bilježi uvoz banana, ukupno 61 milijun KM u 2019. godini", rekli su iz VTK BiH.

Voćare ne čudi što tropsko voće uvozimo, ali ih brine to što nam stižu i voćke koje je ovdje moguće proizvesti poput, primjerice jabuka.

"Uvozne cijene su manje, ali je njihovo voće dosta lošije kvalitete u odnosu na domaće, te se radi o starom voću koje je dugo stajalo u hladnjačama", rekao je za Nezavisne Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema njegovim riječima, strani proizvođači imaju velike izvozne stimulacije, dok su kod nas dosta manje, pa oni nekad mogu dati ispod cijene svoj proizvod.

Kada je u pitanju izvoz južnog voća iz BiH, kako Dojčinović dodaje, radi se o reeksportu, koji nije profitabilan za BiH.

"Radi se o reeksportu voća, koji je dozvolila vlast i kasnije je legaliziran. Tu sama država gubi jer je tad BiH samo protočna država, nema poreza i naknada. Međutim, to nije samo slučaj s južnim voćem, već i s kruškom i jabukom, i mi smo upozoravali na taj problem", rekao je Dojčinović.

Kako on dodaje, kod nas se od južnog voća proizvode pretežito mandarine.

"Međutim, te mandarine su dosta loše kvalitete zadnjih godina, te ih nema dovoljno za naše tržište", dodao je Dojčinović.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti