S pojmom omega 3 sigurno ste se susreli već više puta, ali neki još uvijek nisu sasvim sigurno što je to i o čemu se zapravo radi.

Omega 3 masne kiseline su esencijalni nutrijenti koje tijelo ne može proizvesti samo, a potrebni su za život. Imaju vrlo dobar učinak na ljudsko tijelo pa stoga vrijedi izdvojiti na koji nam način pomažu i koriste.

Smanjuju depresiju i tjeskobu

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja. Njezini simptomi mogu biti jako štetni i za fizičko zdravlje osobe, a lijek za taj oblik poremećaja trenutno jednostavno ne postoji. Isto vrijedi i za tjeskobu, ali ono što je pozitivno jest da se učinci tih poremećaja mogu ublažiti. Vjeruje se kako upravo omega 3 može pomoći u tome. Postoje tri vrste omega 3 masnih kiselina, a to su: ALA, EPA i DHA. Čini se kako upravo EPA ima najbolji utjecaj na čovjeka kada je riječ u borbi s ovim poremećajima.

Poboljšava zdravlje očiju

DHA je tip omega 3 masnih kiselina koji je vrlo važna komponenta mrežnice oka. Kada osoba nema dovoljan unos te masne kiseline, mogu se pojaviti problemi s vidom. Također, dovoljnim unosom omega 3 masnih kiselina smanjuje se degeneracija žute pjege koja može osobi trajno oštetiti oči i uzrokovati sljepilo.

Smanjuje rizik srčanih bolesti

Srčane bolesti jedan su od glavnih uzroka smrti u svijetu. Još prije nekoliko desetljeća znanstvenici su promatrali kako osobe koje konzumiraju puno ribe znatno manje obolijevaju od srčanih bolesti. Budući da je riba bogata tim masnim kiselinama, kasnije se došlo do zaključka kako upravo omega 3 uvelike smanjuje rizik srčanih bolesti.

Omega 3 suzbija upale

Upala je jedan od prirodnih načina kojima tijelo odgovora na infekcije i ozlijede. Upale ponekad mogu potrajati duži vremenski period, čak i bez infekcije ili ozlijede, a u tom slučaju govorimo o kroničnim upalama. Omega 3 masne kiseline mogu smanjiti stvaranje molekula povezanih s upalama što u konačnici znači da su vrlo korisne upravo za ovaj tip oboljenja.

Poboljšava san

Imati dovoljnu količinu sna vrlo je važno za zdravlje, pogotovo kada je riječ o aktivnim osobama. Bilo da se netko bavi nogometom, rukometom, košarkom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, za razvoj tijela i mišića san je jednako važan kao i sama vježba. Niska razina omega 3 masnih kiselina u tijelu usko je povezana s nedostatkom sna i dovoljan unos iste poboljšat će taj segment života.

Značajna u borbi s Alzheimerom

Smanjenje funkcija mozga jedna je od glavnih promjena u tijelu prilikom starenja. Dokazano je kako veći unos omega 3 masnih kiselina znatno poboljšava funkciju mozga te uvelike smanjuje rizik razvijanja različitih bolesti kao što je Alzheimerova bolest. Također, smatra se i kako ove masne kiseline mogu pomoći čak i kada se već razvio blaži oblik te bolesti.

Smanjuje masnoću u jetri

Masnoća u jetri još je jedan od problema s kojima se osoba može susresti. To je jedno od najčešćih oboljenja jetre, a najčešće dolazi s pretilošću osobe. Ne postoji mnogo načina na koje se osoba može boriti s tim problemom, ali jedan od njih je unos omega 3 masnih kiselina što je dokazano kao odlično rješenje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti