Portugalski vrhovni sud naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 eura (oko 450 tisuća kuna) kao naknadu za čišćenje i kuhanje koje je obavljala tijekom njihova tri desetljeća dugog braka.

Kućanski poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobivaju je. Posljednji takav slučaj stiže iz Portugala, prenosi Index.hr.

Presudom koja je donesena 14. siječnja, a portugalski mediji popratili su je u veljači, okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu, prenosi Oddity Central.

Žena je prvotno od bivšeg supruga tražila 240 tisuća eura za sve poslove koje je obavljala besplatno tijekom njihovog braka, no njezina je presuda odbačena s navodima da nema pravo na financijsku naknadu.

"Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos zajedničkom gospodarstvu konfigurirano je kao spontano ispunjenje prirodne obveze", napisao je sudac u Barcelosu u svojoj presudi.

Žena je podnijela žalbu i sud je ovaj put presudio u njezinu korist, no njezin bivši muž žalio se vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućanski poslovi, "iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrijednost".

Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koji nije sudjelovao u kućanskim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio financijsku vrijednost kućanskih poslova koje je žena obavljala korištenjem nacionalne minimalne plaće kao kriterija, pomnoživši je s 12 mjeseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njezinih troškova u tom razdoblju.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com