Antigenski, brzi test, PCR test - do prije godinu dana samo su medicinari znali za ove izraze, a sada su nam gotovo stalno u upotrebi. I dok u ljetnjim mjesecima prije svega gledamo šta je potrebno za ulazak u neku zemlju i ne znamo koja je razlika između ovih testova, mnogi građani i ne vjeruju u njihovu validnost.

Postoji razlika između antigenskog, brzog i seroloških testova. Antigenski test je jedna vrsta brzog testa.

Pri detekciji antigena na prisustvo virusa Sars-Covid-2 postoje dvije metode određivanja. Jedna je imunoflorescentna metoda za čije određivanje je potrebna dodatna obrada na aparatu. Druga je imunohromatografska metoda koja se vrši direktnim određivanjem na traci ili na kasetici u zavisnosti od proizvođača, naglasila je biohemičarka Jelena Tonić.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, kako kaže, trenutno postoje 22 registrovana proizvođača antigenskih testova i svi oni imaju CE certifikat odnosno da je proizvođač naveo da su proizvedeni u skladu sa standardima EU. Nalaze se i na listi SZO, a svaki pacijent prije svog putovanja treba da provjeri na sajtu ambasade koje testove konkretno koja država priznaje.

Zašto je važno da ne bude stariji od 48 sati?

“Od pojave prvih simptoma, pa narednih 24 do 72 sata se može raditi antigenski test, ali je PCR test zlatni standard”, naglasila je Tonićeva.

U suštini laboratorijska dijagnostika je takva da nije sve uvijek 100 posto. Postoje lažno pozitivni i lažno negativni rezultati.

Pogotovo što, kako kaže, uzorkovanje može da utiče na kvalitet testa i zato to mora da obavi medicinsko osoblje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti