Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila je sustav imenovanja varijanti covida-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.

Zdravstveni dužnosnici napominju da znanstvenici još uvijek uče o karakteristikama varijanti covida-19 pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri cjepiva djeluju protiv njih.

Mnoge se varijante lakše i brže šire od izvornog covida-19, tvrde zdravstveni dužnosnici. Dosadašnje studije sugeriraju da antitijela dobivena cijepljenjem prepoznaju nove varijante. Detaljnija istraživanja su u tijeku, piše Tportal.hr.

Alfa
Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta
Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta
Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi znanstvenici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve.

Radi se o varijanti koja se upravo širi Europom i Amerikom i izaziva bojazan u novi val bolesti najesen.

Delta plus
Oko "delte plus" situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama
Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta
WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je "blaža" kategorija od prethodnih Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.

Jota
Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, točnije u New Yorku.

Kapa
Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u listopadu 2020.

Lambda
Prvotno je zabilježena u Peruu u prosincu 2020., a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti