U protekloj godini broj evidentiranih kaznenih djela u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) smanjen je za 25 posto, dok je u prometnim nesrećama sedam osoba izgubilo život.

Komesar županijskog MUP-a Ilija Jakić, podnoseći godišnje izvješće Nezavisnom odboru za izbor i reviziju HBŽ-a o stanju sigurnosti na području te županije, ocijenio je stanje zadovoljavajućim s iskazanim pozitivnim trendom.

Kada je u pitanju ukupan broja počinjenih kaznenih djela, na području Županije u 2017. godini evidentirano je ukupno 357 kaznenih djela što je za 123 kaznena djela ili 25,6 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Po strukturi kaznenih djela prednjače kaznena djela iz općeg kriminaliteta kojih je zabilježeno 283, zatim gospodarski kriminalitet sa 44 evidentirana slučaja, posebne namjene s 24 i Odsjek za droge sa 6 kaznenih djela.

U prošloj godini zabilježeno je deset samoubojstava, tri slučaja pokušaja ubojstva te po jedan slučaj prouzročenja smrti iz nehaja i nanošenja teške tjelesne ozljede.

Jedan od slučajeva pokušaja ubojstva je i napad na čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, koji je u kolovozu prošle godine ustrijeljen u nogu u mjestu Zidine, kod Tomislavgrada, a po Jakićevim riječima, očekuje se njegov dolazak u BiH "radi davanja određenih relevantnih podataka".

Kada je u pitanju stanje sigurnosti u prometu, u 2017. godini zabilježeno je 766 nezgoda, što je za 58 prometnih nezgoda ili 8 posto više u odnosu na godinu prije.

Iako je zabilježen porast broja prometnih nesreća, smanjen je broj poginulih i teško ozlijeđenih na prometnicama HBŽ-a.

U 2016. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 12, a teško ozlijeđeno 46 osoba, dok je u protekloj godini broj poginulih sedam, a broj teško ozlijeđenih 36.

Vezano za narušavanje javnog reda i mira, evidentirano je 295 slučajeva što je nešto više u odnosu na 2016. godinu kada je evidentirano 287 slučajeva.

Jakić je skrenuo pozornost i na nedostatak kadra u redovima županijskog MUP-a te je najavio zapošljavanje 60 novih mlađeg inspektora i policajca u 2018. godini. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija