Dana 13.02.2018. godine u organizaciji HKUD-a „Dinara“ Livno, PTC-a „Forum“ i medijskog pokrovitelja Radio Livna, održan je Dječji karneval, na kojem su pored članova Gradske limene glazbe i Kazališne scene Cleuna nastupili djelatnici i učenici OŠ Fra Lovro Karaula i OŠ Ivan Goran Kovačić zajedno sa područnim školama, te polaznici dječjih vrtića Mali princ, Sunčev sjaj, Sunčani most i Pčelice, njih nekoliko stotina.

Nakon defilea od ekonomske škole do središnjeg gradskog trga, uslijedilo je čitanje optužnice i spaljivanje krnje, nakon čega je program nastavljen u PTC-u Forum, uz DJ-a Renata, voditelje Adelu Bandov i Dragana Keškića-Gagija, te izbor najbolje grupne maske.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim sudionicima dječjeg karnevala, a ujedno koristimo priliku da demantiramo razne medijske natpise vezane za maskotu karnevala kao i sadržaj optužnice koji je pročitan na središnjeg gradskom trgu, a koji medijski natpisi su izazvale negativne reakcije javnosti.

Ograđujemo se i oštro osuđujemo razne novinske natpise i članke, prvenstveno izvorni neprofesionalni i amaterski članak livanjskog novinara-dopisnika, koji je u cilju vlastitog publiciteta u javnost plasirao članak koji svojim sadržajem u cijelosti ne odgovara istini.

Vijest o paljenju suca Haškog suda Carmela Agiusa koji je presudio hercegovačkoj šestorki je apsolutna neistina, izdvojena iz konteksta cijelog teksta optužnice koja je na zanimljiv i šaljiv način s elementima satire, kako to i priliči karnevalu, spomenula događaje vezane za lokalnu i regionalnu politiku i stanje Livnu, Bosni i Hercegovini pa i široj regiji. Sasvim je nesporno da je u tekstu optužnice spomenut između ostaloga i Haški sud, a čiji je rad je prestao u 2017. godini, a čije su se odluke na određeni način reflektirale na političko stanje u Bosni u Hercegovini pa i široj regiji. U tekstu optužnice maskoti livanjskog karnevala koji niti jednom svojom rečenicom nije identičan tekstu optužnice a kamoli nedavno izrečenoj presudi „hercegovačkoj šestorci“, kako su to prenijeli pojedini mediji, ne spominju se imena sudaca Haškog suda, a pogotovo imena osuđenih odnosno optuženih osoba iz bilo kojih sudskih postupaka pred Haškim sudom, pa samim time ostaje nejasno na koji način je autor teksta došao do zaključka da se radi o sucu Carmela Agiusa.

Očito je da autor izvornog teksta, koristeći i onako teško stanje regije, kako na društvenom tako i na političkom planu, na jedan neprofesionalan i ne objektivan način, koji izlazi izvan okvira novinarske etike u svrhu vlastitog publiciteta, želi rad najstarijeg društva u gradu Livnu, koje broji oko stotinjak članova, svih nacionalnih pripadnosti i dobnih skupina prikazati skandaloznim i neprimjerenim.

Također želimo podsjetiti javnost da to nije prvi puta da se u peru dotičnog novinara HKUD „Dinara“ Livno dovodi u politički kontekst, zanemarujući sve one događaje i kulturne manifestacije koje su održane i organizirane od strane HKUD-a „Dinara“ Livno.

Autor teksta zaboravlja da je karneval vrijeme zabave, vrijeme kada je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna i nenamjerna, vrijeme kada se na određeni način, kako je to i priličilo održanom Livanjskom karnevalu u šaljivom kontekstu spominju određene društvene i političke pojave, događaji i osobe koje su obilježili 2017. godinu.

Svojim nastupa i dalje ćemo puniti trgove i koncertne dvorane i uveseljavati livanjsku i širu publiku, a ovakvi medijski natpisi biti će nam dodatni motiv da što bolje i uspješnije radimo.

HKUD „Dinara“ Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok