Vrijeme koje se provodi u radu na sjednicama skupština i oko njih, te rezultati toga rada, dovode u pitanje opravdanost plaćanja tog rada.

Ovo je generalna ocjena CCI-a BiH rada županijskih skupština u FBiH u 2017.godini.

Odgovornost značajnog dijela poslanika prema obavezama koje proističu iz povjerenja koje su im građani dali na izborima, u najmanju ruku je – nedovoljna.

Samo jedna skupština – Skupština Zeničko-dobojskog kantona – u 2017. godini imala je zasjedanja u svakom mjesecu. Ostalih devet  je imalo  "pauze" od 2 (TK i KS), 3 (USK i BPK), 4 (PK i HNK), 5 (SBK i ZHK), pa sve do čak 6 mjeseci bez održanog zasjedanja (Skupština HBŽ).

>>> Skupština HB županije najlošija u cijeloj FBiH; Devet sjednica i šest zakona je premalo

I pored ove činjenice, i generalno malog broja održanih sjednica i vremena provedenog na njima ni u jednoj skupštini nemamo situaciju da su svi zastupnici  nazočili svim sjednicama. Od ukupno 289 zastupnika  županijskih  skupština, njih 132 (ili 46%) su bili odsutni bar sa jedne u ovom periodu održane sjednice.

U svakoj od županijskih  skupština ima i zastupnika  koji, za 12 mjeseci, u 2017. godini, nisu postavili ni jedno zastupničko  pitanje ili podnijeli inicijativu. Procentualno ih je najviše u ZHK (57%), Kantonu 10/HBŽ (56%) i PK (52%), koji su i jedini kantoni/županije sa preko 50% poslanika koji nisu postavili nijedno zstupničko pitanje. A najmanje, u tom smislu neaktivnih poslanika, bilo je u ZDK (6%), KS (9%) i BPK (12%).

U 2017. godini, 19% zastupnika županijskih  skupština nisu sudjelovali  u diskusiji ni po jednoj točki dnevnog reda. I ima ih u svakoj skupštini. Najviše u ZHK (48%, odnosno 11 od 23), te u PK (43% ili 9 od 21), a najmanje u ZDK (6%, tj. svega 2 od 35 poslanika ove skupštine), te, KS (11%) i USK (13%).

Amandmanska aktivnost zastupnika  također je na vrlo niskom nivou – čak 75% zastupnika  nisu, u 2017. godini, podnijeli, u svojoj skupštini, nijedan amandman na neko zakonsko rješenje.

A što se tiče zakona, iako imaju tu mogućnost, zastupnici županijskih skupština se vrlo rijetko odlučuju da predlažu zakonska rješenja. U 2017. godini usvojeno je samo 11 zakona kojima predlagač nije bila vlada ili organizacije pod njenom upravom – 7 su individualni prijedlozi zastupnika (u skupštinama USK, TK i BPK), jedan je prijedlog stranačkog kluba (u Skupštini ZHK), dva skupštinskih komisija (u Skupštini USK), a 1 neformalne grupe od 24 zastupnika (u Skupštini TK).

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada. No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih zastupnika funkcionira tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnom spisku Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj. Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti,  zastupnika  Skupštine ZDK, u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i K10/HBŽ preko 50% zastupnika  je profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu plaću od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih županija ne održavaju sjednice.

U Skupštini HB županije, od 25 zastupnika, plaću prima 15 zastupnika, a još 4 zastupnika primaju plaću kao zastupnici Doma naroda PFBiH.

Navode iz CCI-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok